1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itämeri

Turussa on kääritty hihat – Itämerta parantavia ideoita toteutetaan ennätysvauhtiin

Vuonna 2007 aloitetulla Itämerihaasteella tehdään hyvää Itämeren ja lähivesien hyväksi.

Itämeri
Ilmakuva Dalskär-saaresta ja purjealus kaljaasi Olgasta.
Kaljaasi Olga purjehti vuonna 2018 Dalskär-saaren lähettyvillä Paraisilla. Arkistokuva.Yle / Jesse Ekholm

Helsingin ja Turun kaupunginjohtajien aloitteesta vuonna 2007 perustetun Itämerihaasteen (siirryt toiseen palveluun) kolmas toimenpideohjelma käynnistyi viime vuonna. Nelivuotinen ohjelma kestää vuoteen 2023.

Turku ylitti asetetut tavoitteet viime vuonna. Toimenpideohjelmasta oli viime vuonna joko aloitettu tai käynnissä 75 % toimenpiteistä. Tämä on 10 % enemmän kuin oli tavoitteena.

Ohjelmassa on yhteensä 117 toimenpidettä kaupunkien lähivesien ja koko Itämeren hyväksi, joista 97 on Turkua koskevia. Toimenpiteiden edistymistä seurataan vuosittain, kertoo Turun kaupunki tiedotteessan.

Vuoden 2019 aikana muun muassa luovuttiin Turun sataman ruoppausmassojen meriläjityksistä ja vahvistettiin rannikkoalueiden öljyntorjuntavalmiutta.

Alkuun saatiin myös ympäristöministeriön rahoittama Rakennekalkki-tutkimushanke 2019- 2021, jota johtaa Turun ammattikorkeakoulu.

Rakennekalkkia käytetään ravinteiden sitomiseksi ja pilotoidaan muun muassa Turun kaupungin mailla. Hankkeen tavoitteena on myös laatia käytännön opas viljelijöille.

Vuonna 2020 Itämerihaasteen teemana on Itämeren suojelun monimuotoisuus.

Lue seuraavaksi