Väen lisääminen huumetutkintaan näkyy Lapin rikosluvuissa – poliisin paljastamien huumerikosten määrä noussut yli kolmanneksella

Törkeiden pahoinpitelyjen ja yksityisellä paikalla tehtyjen pahoinpitelyjen määrä kasvoi.

väkivaltarikokset
poliisin virka-ase
Poliisi on lisännyt väkeä huumerikosten tutkintaan Lapissa. Kuvituskuva.Antti Haanpää / Yle

Lapin poliisin tietoon tuli viime vuonna enemmän huumausaine- ja väkivaltarikoksia kuin edellisvuonna. Myös omaisuusrikoksia oli edellisvuotista enemmän.

Huumausainerikoksia tuli virkavallan tietoon lähes 11 00 eli 35 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Törkeiden huumausainerikosten määrä sen sijaan väheni.

Väkivaltarikoksia oli yhteensä 1 200. Se on runsaat viisi prosenttia edellisvuotista enemmän. Lähinnä törkeiden pahoinpitelyjen ja yksityisellä paikalla tehtyjen pahoinpitelyjen määrä kasvoi. Väkivaltarikoksia ovat henkirikokset, pahoinpitelyt ja tietyt seksuaalirikokset yrityksineen.

Lapin poliisilaitoksen mukaan kehitystä selittää etenkin se, että poliisi on lisännyt väkeä huumausainerikosten tutkintaan ja priorisoinut väkivaltarikokset yhdeksi tärkeimmistä tutkintakohteista. Väkivaltarikoksia selvitettiin edellisvuotista paremmin, runsaat 78 prosenttia.

Poliisi selvitti hieman yli puolet rikoksista

Lapin poliisi kirjasi viime vuonna kaikkiaan noin 13 800 rikoslakirikosta. Ne ovat vakavia rikoksia, joista liikennerikokset on rajattu pois: esimerkiksi omaisuus-, väkivalta-, huumausaine- ja seksuaalirikoksia. Määrä kasvoi viitisen prosenttia edellisvuodesta.

Poliisi selvitti Lapissa hieman yli puolet eli 56 prosenttia tietoon tulleista rikoslakirikoksista. Selvitettyjen tapausten osuus nousi vajaat kahdeksan prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Poliisi tuli Lapissa kiireellisimmissä hälytyksissä paikalle keskimäärin 13 minuutissa. Näiden A-kiireellisyysluokan tehtävien toimintavalmiusaika oli lähes sama kuin edellisvuonna.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).