OYS etsii pian sukusolujen luovuttajia

hedelmöityshoito
Mage på gravid kvinna som ligger ner och hand som undersöker magen med doppler.
Sukusolujen luovuttajien kohdalla huomiota kiinnitetään ikään, terveyteen, hedelmällisyyteen ja elintapoihin. Kuvituskuva.(c) Kzenon

Oulun yliopistollinen sairaala aloittaa sukusolujen luovuttajien etsimisen lähaikoina. Lupa luovutetuilla sukusoluilla tehtäviin hedelmöityshoitoihin on tulossa lähiviikkojen aikana lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta, sanoo naistentautinen ja synnytysten erikoislääkäri Maarit Niinimäki OYSista.

– Kiinnostusta hedelmöityshoitoihin luovutetuilla sukusoluilla on ollut, lahjasoluista on tarve. Lähetteitä on tullut heteropareille, naispareille ja itsellisille naisille.

Varsinaiset sukusoluilla tehtävät hedelmöityshoidot OYSissa aloitettanee ensi syksynä. Nykyisin hedelmöityshoitoja tehdään vain mies–naispareille ja pariskunnan omilla soluilla.

Pääsy hoitoihin luovutetuilla sukusoluilla on ollut tauolla yliopistollisissa sairaaloissa useita vuosia, mutta nyt niihin on taas ryhdytty. Taustalla on ollut linjausristiriita siitä, ketkä ovat oikeutettuja hoitoihin.

Helsingin ja Tampereen yliopistolliset sairaalat aloittivat lapsettomuushoidot lahjoitetuilla siittiöillä ja munasoluilla viime vuoden puolella. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdään hoitoja luovutetuilla siittiöillä.

Maarit Niinimäen mukaan sekä lahjoittajien että hoitoja vastaanottavien on täytettävä tietyt kriteerit. Luovuttajien kohdalla huomiota kiinnitetään ikään, terveyteen, hedelmällisyyteen ja elintapoihin.

Munasolujen lahjoittajien on oltava korkeintaan 35-vuotiaita, siittiöiden lahjoittajien korkeintaan 45-vuotiaita. Lisäksi esimerkiksi siittiöiden laatu testataan. Vain 1–2 siittiöiden luovuttamishaluista miestä kymmenestä pääsee tämän seulan läpi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)