Hyppää sisältöön

Tarina vanhan talon remontoimisesta on suomalaisille tuttu – ohjaaja Taneli Mustonen halusi kertoa sen avulla pitkästä parisuhteesta

Se mieletön remppa -elokuva tuo komediasuuruudet Kiti Kokkosen ja Sami Hedbdergin ensi kertaa samaan elokuvaan.

Taneli Mustonen sanoo, että elokuvat vaativat ainakin vuoden valmistelun ennen kuvauksia. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Luokkakokous-elokuvat ohjannut Taneli Mustonen on vakiinnuttanut asemansa tunnetuimpien suomalaisten elokuvaohjaajien joukossa.

Mustosen uusin ohjaustyö, Se mieletön remppa, tulee ensi-iltaan ensi viikolla.

Elokuvan ohjannut ja osin käsikirjoittanut 41-vuotias Mustonen on menestyksestä huolimatta vaatimaton mies.

Vaikka Luokkakokous-elokuva oli yleisömenestys ja projekteja on sen jälkeen riittänyt, Mustonen haluaa pitää jalat maassa.

– Olen elokuvatyöläinen. En ole koskaan kuvitellut olevani mikään Bergman tai Tarkovski.

Se mieletön remppa on Mustosen viides elokuva. Hän sanoo oppineensa jokaisesta elokuvastaan paljon.

Mustonen uskoo urahaaveissa sinnikkyyteen.

– Elokuvat ovat pisin hullaantumiseni, niihin en ole kyllästynyt. Haluan oppia tämän ammatin hyvin, hän lisää.

Mustosen mukaan ohjaajan töitä on nyt aiempaa enemmän, sillä suoratoistopalvelut kuten Netflix lisäävät sarjojen ja elokuvien tilauksia. Tällä hetkellä alalla on Mustosen mukaan jopa pula alan työntekijöistä, kuten hyvistä käsikirjoittajista.

Hänellä itsellään on takanaan yleisön silmin neljän vuoden hiljaiselo, sillä Luokkakokous 2 -elokuva julkaistiin jo vuonna 2016.

Töitä on kuitenkin riittänyt: tekeillä on ollut monta projektia samaan aikaan.

Taneli Mustonen haluaa tehdä elokuvia aiheista, joista hänellä on omakohtaista kokemusta. Kuva: Meri Remes / Yle

– Elokuvat vaativat yleensä vähintään vuoden valmistelutyön ennen kuvauksia. Remppaa on tehty jo kaksi vuotta ja lisäksi sen rinnalla on ollut kauhuelokuva Twinin projekti, Mustonen sanoo.

The Twin - Paha Kaksonen kertoo amerikkalaisesta perheestä, joka on menettänyt toisen kaksospojistaan. Perhe palaa Suomeen ja ennen pitkää kuollut kuusivuotias kaksospoika alkaa kummitella.

Elokuva on englanninkielinen ja sen tekijät ovat pitkälti samat kuin Tanelin aiemmin ohjaamassa ensimmäisessä omassa kauhuelokuvassa, Bodomissa.

The Twin - Paha kaksonen -elokuvan kuvaukset alkavat syyskuussa.

Kiti Kokkosen ja Sami Hedbergin humoristinen kemia

Se mieletön remppa taas nojaa elokuvan tähtikaksikkoon, pääosan esittäjiin ja suomalaisen komedian suuriin nimiin Kiti Kokkoseen ja Sami Hedbergiin. Mustonen halusi Kokkosen ja Hedbergin elokuvaan, koska kaksikko saa ihmiset aina nauramaan siellä, minne ilmestyvät.

– Kitillä ja Samilla on keskenään koominen rytmitaju, joka suorastaan kipinöi. Jokainen kohtaus latautuu erityisellä tavalla, Taneli Mustonen avaa.

Kaksikkoa ei ole nähty aiemmin samassa elokuvassa.

Se mieletön remppa on elokuva, jossa jo pitkään yhdessä ollut pariskunta perii talon, joka osoittautuu tikittäväksi aikapommiksi. Talo on remontoitava täysin.

Elokuvan pariskunta Maija ja Jalmari uskoo onnen potkaisseen heitä kunnolla taloperinnön kautta. Pääosissa ovat Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg. Kuva: Solar Films

Elokuvaa ei ole kohdistettu kansainvälisille markkinoille, vaan suomalaiselle yleisölle. Elokuvan aihe on monelle samaistuttava, sillä remontit koskettavat kaikkia suomalaisia. Niin myös Mustosta itseään.

– Asuin melkein koko lapsuuteni remontoitavassa talossa. Oma isäni rakentaa tälläkin hetkellä Ranskassa taloa, Mustonen nauraa.

Remonttiaiheen lisäksi elokuva on pitkälti parisuhdetarina.

Taneli Mustosen mukaan pitkästä parisuhteesta kertovia elokuvia on komedian lajissa vähän.

Mustosen uudessa elokuvassa ylistetään pitkää kumppanuutta rakkauden alkuhuuman sijaan. Samalla näytetään, millaisia uhrauksia omistautuneet ihmiset tekevät toistensa vuoksi.

– Tässä elokuvassa pariskuntaa ei aseteta vastakkain vaan he kulkevat samaan suuntaan. Remontti ei erota paria, vaan yhdistää. Se on hirveän lohdullinen ajatus.

Maija (Kiti Kokkonen) saa pian huomata, ettei talon remontointi olekaan aivan helppo tehtävä. Kuva: Solar Films / Tiia Öhman

Suomalaisia elokuvia jatkossakin

Yksi olennainen Mustosen lähtökohta elokuvien teolle on se, että hän tietää, kenelle tekee elokuvaa. Vaikka syksyllä kuvattava elokuva on englanninkielinen, häneltä ilmestyy jatkossakin suomeksi puhuttuja elokuvia.

– Ihmisen mahdollisuus katsoa elokuvaa omalla äidinkielellään pitää säilyttää. Suomalaisella elokuvalla on ollut 2000-luvulla huikeita vuosikymmeniä.

Joskus menneinä vuosikymmeninä oli toisin, eikä suomalaisia elokuvia juuri tehty.

Mustonen pitää Hollywood-haaveen auki. Hän huomauttaa kuitenkin Hollywoodin tuotannon siirtyneen osittain Eurooppaan.

– Uskon lisäksi suomalaisuuden eksotiikkaan. Suomalaisuus ei ole häpeä, vaan vahvuus. Erilaisuus on vahvuus maailmalla.

"Elokuvamakuni on kaupallisen elokuvan puolella"

Taneli Mustonen on ohjannut tähän saakka komediaa ja kauhua. Elokuvat ovat löytäneet katsojansa, sillä esimerkiksi Luokkakokous- elokuva oli katsojamenestys.

– Ehkä olen tehnyt jotain oikein, kun elokuvani ovat löytäneet yleisönsä.

Hänen mukaansa menestyselokuvan kaavaa ei ole.

– Hyvän elokuvan kaava on se, että tarina pitää kertoa hyvin. Uuden elokuvan tekeminen on kuitenkin aina jonkinlainen riski, Mustonen pohtii.

Mustonen on saanut kuulla viihteen ja taiteen vastakkainasettelusta pitkään. Se harmittaa.

– Oma elokuvamakuni on kaupallisen elokuvan puolella, mutta viihde ja taide eivät ole kaksi erillistä ääripäätä.

Se mieletön remppa-elokuvan sponsoreissa on monia isoja nimiä. Se herättääkin kysymyksen, miten tuotteistus näkyy elokuvassa.

– Tähän elokuvaan järjestyi rahoitus todella hyvin. Tuotteistus on tehtävä elokuvan ehdoilla ja luontevasti, koska kyllä ihmiset huomaavat, jos heille yritetään myydä makkaraperunoita, Mustonen sanoo.

Pohjoiskarjalaiset juuret näkyvät maanläheisyytenä

Pohjoiskarjalaiset juuret kulkevat Mustosen mukana. Taneli Mustonen on kotoisin Outokummusta.

Mustonen uskoo maanläheisen elämänasenteensa juontavan lapsuudestaan.

– Oikeastaan voisi kysyä, että miten ne juuret eivät näkyisi? Median helsinkikeskeisyys muun muassa ärsyttää minua, Mustonen avaa.

Mustosella riittää kiirettä uusissa projekteissa jatkossakin, mutta miten ohjaaja rentoutuu?

– Urheilen, kuuntelen musiikkia ja vietän aikaa poikani kanssa. Lukeminen on myös hyvin tärkeää, koska olen ohjaamisen lisäksi käsikirjoittaja.

Jos Mustonen kaipaa ajantajun unohtumista, hän lähtee soittamaan rumpuja.

Lue lisää:

Naisten tarinat vetävät nyt elokuvasalit täyteen –Teräsleidit ja Helene takovat katsojaennätyksiä

Analyysi: Nämä syyt mahdollistivat Parasiten historiallisen voiton – Oscarit eivät ole enää pappakerho