Koiravaljakkojen SM-mitalit jaossa Kuhmossa – lajin erikoispiirre on, että metsään jääneitä ei kisan aikana lähdetä etsimään

Kuhmo sai järjestettäväkseen koiravaljakkojen suomenmestaruuskisat, kun Lieksasta loppui lumi.

koiravaljakot
Huskeja koiravaljakon sm-kisoissa Kuhmossa.
Kuhmossa järjestettäviin koiravaljakkojen SM-kisoihin osallistuu 120 koiraa. Kuvituskuva.Timo Sihvonen / Yle

Lieksaa vaivaavasta lumipulasta johtuen pitkänmatkan koiravaljakkojen SM-kisat järjestetään tänä viikonloppuna Kuhmossa. Kilpailujen päätuomari Juha Hyvösen mukaan kilpailun ura on niin erinomaisessa kunnossa, että nopeimmat valjakot voivat hätyytellä ennätysaikoja.

Tulevan vuorokauden aikana Kuhmossa kisataankin koiravaljakkojen kuninkuuslajissa, kun metsässä kiitää 12 valjakkoa ja 120 koiraa. Perjantaina matkaan lähteneet valjakot kilpailevat 240 kilometrin matkan.

Ensin koiravaljakoilla ajatetaan 120 kilometriä, jonka jälkeen koiralla on kuuden tunnin pakollinen tauko ja eläinlääkärin tarkastus. Kärjen odotetaan olevan maalissa lauantaina aamusta kahdeksalta. Pitkä ja rankka kilpailu vaatii osallistujilta vankkaa ammattimaisuutta ja pakollisia varusteita.

– 10 kiloa koiranruokaa, talvimakuupussi, teltta, varavaljaita, iso 10 litran retkikeitin ja muuta metsässä selviämisessä tarvittavaa.

Varusteille on tarvetta, jos koirat hyytyvät tai kuljettaja haluaa pitää uran varressa. Myös eläimille on ehtoja ennen kun ne voivat asettua kilpavaljakkoon. Koirien pitää olla 1,5-vuotiaita, mikrosirutettuja ja niillä täytyy olla rokotukset kunnossa.

– Vasta vuorokausi kisan päättymisen jälkeen lähetetään etsimään.

Erikoispiirre lajissa on, että luonnossa pitää pärjätä kelissä kuin kelissä. Reittiä ei myöskään kunnosteta, vaikka lunta sataisi puoli metriä.

– Pitkänmatkan ajajat ovat ammattikuskeja, suurimmalla osalla heistä on kenneli, joillakin 300 koiraa, kertoo päätuomari Juha Hyvönen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)