Metsäteollisuuden kiky-kiistaan odotellaan sovintoesitystä – neuvottelut jatkuvat taas yömyöhään

"Vaikea kuvitella, että kikytunnit jäisivät enää kenenkään sopimukseen."

lakot
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä perjantaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Metsäteollisuuden työehtosopimusta puserretaan taas valtakunnansovittelijan toimistossa pitkälle iltaan, tarvittaessa pikkutunneille asti.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoi neuvottelujen alussa, että hänellä on "kovat odotukset tälle istunnolle". Illansuussa Piekkala arvioi, että neuvottelutilanne on edelleen "aidosti auki".

Neuvottelupöydässä oltiin illalla toiveikkaita, että sovintoesitys saadaan tällä istumalla. Keskustelujen arvioitiin jatkuvan kuitenkin pikkutunneille.

Eilen osapuolet hakivat yhteisymmärrystä kuusitoista tuntia kestäneissä neuvotteluissa.

Työntekijöitä edustavan Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoi ennen kokousta, että tapaamiselta "odotetaan jälleen paljon". Ainakin Vanhalan odotuksissa on myös sovintoesitys.

– Oletan, että sovittelija varmaan ottaa oman roolinsa, Vanhala muotoili Ylen haastattelussa.

Jyrki Hollmen ja Petri Vanhala
Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen (oik.) ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (vas.) valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä torstaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Myös Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tuntuu pitävän sovintoesityksen antamista mahdollisena, sillä hänen mukaansa "pöydässä on paljon palikoita" sopimuksen löytämiseksi.

– Esityksen antaminen on täysin sovittelijan arviosta kiinni. Meillä on paljon elementtejä, jolla tämä saataisiin ratkaistua, mutta erimielisyyttäkin on, Hollmén sanoi.

Tähän saakka sovittelija on seurannut, pystyvätkö osapuolet löytämään neuvottelutuloksen keskenään.

Metsäteollisuus ry jätti eilisten, yöhön saakka venyneiden neuvottelujen jälkeen Paperiliitolle oman sopimusehdotuksensa ja Hollménin mukaan siihen palataan tänään.

Kemian jälkeen kikyn säilyttäminen entistä vaikeampaa

Kemianalan eilen tekemästä sopimuksesta on odotettu vauhtia myös metsäteollisuuden sopimuksiin. Ainakin työntekijäpuolella katsotaankin, että sopimuksesta tuli yksi "uusi tolppa" neuvotteluihin myös metsäteollisuudessa.

– Eilinen paalu oli sellainen paalu, että vaikea kuvitella sen jälkeen, että kikytunnit jäisivät enää kenenkään sopimukseen, Vanhala sanoi.

Metsäteollisuuden tavoitteissa kustannuskilpailukyvyn parantaminen on kuitenkin keskeisin tavoite.

– Metsä haluaa kustannuskilpailukykyä parantavan sopimuksen ja tehtaat toimimaan, Hollmén tiivistää.

Paperiliiton julistamassa lakossa on 17 000 työntekijää. Jos sopimusta ei saada sitä ennen, kolmas lakkoviikko on alkamassa ensi maanantaina.

Työnantajan työsulku on puolestaan alkamassa maanantaina kahdessatoista paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden tuotantolaitoksessa.

Mekaaninen metsäteollisuus jonossa

Metsäteollisuuden Hollménilla työt valtakunnansovittelijan pöydän ääressä jatkuvat myös maanantaina, jolloin käsitellään sahojen ja muun mekaanisen metsäteollisuuden sopimusta Teollisuusliiton kanssa.

Tänään Hollmen totesi, että mekaanisen metsäteollisuuden sopimusta on vaikea saada aikaan, ennen kuin Paperiliiton kanssa on päästy sopimukseen.

Neuvottelut venyvät iltaan

Neuvottelut aloitettiin perjantaina iltapäivällä ja niitä jatketaan parin tunnin tauon jälkeen alkuillasta.

7.2.2020 klo 16.36: Lisäys neuvottelujen jatkumisesta tauon jälkeen.