Huumausaine- ja seksuaalirikollisuus lisääntynyt Lounais-Suomessa – rikokset selviävät yhä useammin ja nopeammin

Rikosten kokonaismäärä on Lounais-Suomessa vähentynyt.

rikokset
Turun poliisitalo
Turun kuntakohtaiset rikostilastot osoittavat, että väkivaltarikokset ja huumausainerikokset ovat kaupungissa lisääntyneet. Paula Collin / Yle

Rikosten määrä on vähentynyt Lounais-Suomessa, selviää poliisin tuoreista tilastoista.

Vaikka rikosten kokonaismäärä on vähentynyt, ovat esimerkiksi omaisuusrikokset, luvatta tunkeutuen tehdyt varkaudet ja väkivaltarikokset lisääntyneet.

Myös huumausainerikosten määrä jatkaa kasvuaan.

– Huumausainerikollisuus on kasvanut 23,5 prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2019. Lisääntynyt huumausaineiden käyttö näkyy myös rattijuopumustilastoissa, kertoo apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival Lounais-Suomen poliisista.

Puolitaipaleen mukaan huumausaineiden käyttö on yleensä miesten ongelma. Huumausainerikollisuuden kasvu puolestaan näkyy myös entistä nuorempien, jopa kouluikäisten huumeidenkäyttönä.

Seksuaalirikoksista ilmoitetaan aiempaa herkemmin

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrä on kasvanut voimakkaasti edellisestä vuodesta. Kun vuonna 2018 tapauksia oli 158, vuonna 2019 määrä oli 193.

– Seksuaalirikollisuus on suurelta osin piilorikollisuutta. Tilastokasvu johtuu osin siitä, että keskustelu aiheesta on lisääntynyt ja tietoisuus oikeuksista ja poliisin mahdollisuuksista auttaa on parantunut, sanoo poliisipäällikkö Risto Lammi Lounais-Suomen poliisista.

Risto Lammi
Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi sanoo, että Lounais-Suomen turvallisuus on hyvällä tasolla. Paula Collin / Yle

Rikosten selvitysprosentti parani Lounais-Suomessa hieman edellisestä vuodesta, ja tutkinta-aika lyheni 11 vuorokaudella.

Poliisin lupapalveluissa vuosi 2019 oli kiireinen: passi- ja henkilökortteja haettiin enemmän kuin koskaan ennen.