Koronavirukselle altistuneiden matkailijoiden etsintä paljasti: Lappi on täynnä "nimettömiä" safarituristeja – yrittäjä pitää kirjaamista turhana ja kalliina

Pelkillä etunimillä kulkevista turisteista osa jäi löytymättä, kun virukselle altistuneita turisteja yritettiin selvittää.

koronavirus
Saksalaisturisteja valmistautuu jääkartingiin Rovaniemellä.
Ohjelmapalveluyrityksiltä ei vaadita safareille osallistuvien turistien henkilötietojen kirjaamista, eivätkä yritykset tee sitä vapaaehtoisesti.Antti Mikkola / Yle

Lapissa järjestettäville moottorikelkka- ja huskysafareille osallistuu tuhatmäärin turisteja, joista tiedetään ehkä vain etunimi. Esimerkiksi onnettomuustilanteissa on luotettu siihen, että tarkemmat henkilötiedot selviävät viimeistään sairaalassa. Tietopuute paljastui koronavirusepidemian myötä ja nyt viranomaiset pohtivat, pitäisikö määräyksiä tiukentaa.

Kun Suomen ensimmäinen koronavirustartunta oli varmistunut Lapissa matkalla olleelta kiinalaisnaiselta, Lapin keskussairaala yritti tavoittaa hänen kanssaan samalla retkellä Inarin Saariselällä olleita ja mahdollisesti virukselle altistuneita matkailijoita.

Jäljittämistä vaikeutti huomattavasti se, että moni oli ilmoittautunut retkelle pelkällä etunimellä tai nimimerkillä, eikä kaikkia onnistuttukaan tavoittamaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä safariyritysten toimintatapa kummastuttaa.

– Olin henkilökohtaisesti yllättynyt ja hämmentynyt. Eivätkö yrittäjät itse halua tietää keitä retkellä on mukana, ihmettelee johtaja Tuija Kumpulainen STM:n Hyvinvointi ja palvelut -osastolta.

Tapa on safariyrityksissä kuitenkin yleinen, vahvistaa ylitarkastaja Jaakko Leinonen ohjelmapalvelujen turvallisuutta valvovasta Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta.

– Lähtökohta on, että nimiä ei oteta ylös. Kun soittelin toimijoita läpi niin selvisi, että varsinkaan lapsista ei yleensä ole minkäänlaista tietoa, Leinonen toteaa.

Lue minuutissa: UM päivitti suositustaan – tarpeetonta matkustusta koko Manner-Kiinaan vältettävä

Safariyrittäjä ei nimiä kaipaa

Rovaniemeläinen safariyrittäjä Juha-Pekka Mikkola ei innostu henkilötietojen keruusta.

Mikkolan omistama Arctic Lifestyle järjestää enimmillään parikymmentä aktiviteettia päivässä, asiakkaita voi olla useita satoja. Henkilötietojen tallentaminen veisi aikaa itse elämykseltä, yrittäjä perustelee.

– Se olisi todella työlästä, turhaa ja kallista. Ei jatkoon, Mikkola toteaa.

Juha-Pekka Mikkola
Matkailuyrittäjä Juha-Pekka Mikkolan mielestä tarkempien henkilötietojen kirjaamiseen turisteilta ei ole tarvetta ja se veisi kohtuuttomasti aikaa.Antti Mikkola / Yle

Nettikaupassa retken varanneista tiedot jäävät ylös, mutta puhelimessa tai paikan päällä ilmoittautuvista yleensä vain etunimi. Puhelinnumero kysytään siltä varalta, että retken lähtöaika muuttuu tai asiakas nukkuu pommiin. Henkilöllisyystodistuksia ei katsota.

Tukes ei edellytä henkilötietojen kirjaamista, eikä sitä tehdä myöskään vapaaehtoisesti. Kun ulkomainen matkanjärjestäjä tuo ison ryhmän vaikkapa moottorikelkkailemaan, lappilaisen safariyrityksen tiedossa on yleensä vain osallistujien lukumäärä.

Mikkolalle tulee mieleen vain yksi tilanne, jossa hän itse toivoi että asiakkaan henkilöllisyys olisi tarkemmin tiedossa. Silloin etsittiin maksajaa.

– Siinä jouduttiin vähän enemmän kaivelemaan, että kuka se olikaan, joka ajoi kolmeakymppiä puuhun, tuhosi kelkan ja hävisi paikalta.

Nimet helpottaisivat viranomaisten työtä

Nopeasti levinnyt koronavirus on saanut viranomaiset oikeastaan ensi kertaa miettimään, olisiko syytä tietää tarkemmin keitä maastoretkille osallistuvat ulkomaalaiset ovat.

– Kyllä se meidän työtä helpottaisi poikkeusolojen tilanteessa, jos henkilötiedot ja yhteystiedot olisivat saatavissa, toteaa Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Kelkkaretkillä ajetaan toisinaan päin puuta ja sairaalaankin ovat jotkut turistit retkeltään päätyneet. Usein mukana on perheenjäsen tai ystävä, joka osaa kertoa kuka oli tämä epäonninen, joka valahti tajuttomaksi. Jokela ei muista, että anonyymeistä turisteista olisi ollut hankaluutta ennen koronavirusta.

– Potilaiden henkilöllisyys on aina kohtuullisessa ajassa selvinnyt, Jokela sanoo.

Virusepidemian lisäksi esimerkiksi kaasuvuoto olisi Jokelan mukaan sellainen tilanne, jossa nimilistoista ja yhteystiedoista olisi suuri ilo.

Toisaalta Jokela muistuttaa, ettei vaikkapa junien tai linja-autojenkaan kaikkia matkustajia tiedetä.

Matkailijoita Saariselällä.
Koronavirustartunnan varmistuttua Lapin keskussairaala jäljitti virukselle mahdollisesti altistuneita matkailijoita Inarin Saariselältä.Tarmo Lehtosalo / Lehtikuva

"Pitääkö vaatia terveen järjen käyttöä"

Tukes vaatii nimien keruuta tällä hetkellä vain koskenlaskuun osallistuvilta. Ylitarkastaja Jaakko Leinosen mukaan vaatimukset voidaan ulottaa myös muihin aktiviteetteihin, jos esimerkiksi terveysviranomaiset katsovat sen tarpeelliseksi.

– Jos kiistaton etu edellyttää ja vaatii sitä, että aletaan dokumentoimaan ketkä palveluun osallistuvat niin uskon, että löydämme kyllä keinot, jolla se saadaan järkevästi tehtyä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä anonyymien safarituristien ongelmaa ja mahdollisia uusia vaatimuksia aiotaan miettiä, kun välitön koronauhka on ohi.

– Mutta onko tämä oikeasti sellainen asia, johon tarvitaan viranomaisia. Pitääkö viranomaisten vaatia terveen järjen käyttöä, kysyy johtaja Tuija Kumpulainen.

Hän toivoo yrittäjien “katsovan peiliin”, mutta jos niin ei käy niin viranomaiset kenties puuttuvat asiaan.

Lue myös:

Koronapotilas pääsi sairaalasta Rovaniemellä – kiinalaisnaisesta otetut uusimmat näytteet ovat osoittautuneet negatiivisiksi

Suomutunturin hotelliyrittäjä menetti hetkessä kaikki talven asiakkaansa koronaviruksen vuoksi – "Erilaisia muuttujia tulee ja menee, se on vain nieltävä"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus