Pohjanmaalla jo lähes joka toinen kärähtänyt on huumeratti – ratista kiinnijääminen on poliisille johtolanka huumerikosten selvittämiseen

Vaasassa huumeista kärähtäneitä kuljettajia on yli puolet kiinnijääneistä. Pohjanmaan poliisilaitoksen vuoden 2019 tilastot osoittavat, että huumausainerikollisuus jatkaa kasvuaan.

poliisi
Poliisin tiedotustilaisuus vaasassa
Bo-Erik Hanses ja Mikael Appel esittelivät Pohjanmaan poliisilaitoksen tuoreita tilastoja Vaasassa.Anna Wikman / Yle

Pohjanmaan poliisilaitoksella kirjattiin viime vuonna liki 2500 huumausainerikosta. Määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa.

Viestintäpäällikkö Mikale Appel Pohjanmaan poliisilaitokselta huomauttaa, että tilastoissa ei vielä näy Silkkitie-tutkinta.

– Ne tapaukset on kirjattu vasta tammikuulle, joten ne tulevat näkymään selvänä piikkinä kuluvan vuoden tilastoissa.

Silkkitie on jättimäinen nettihuumekaupan palvelin, jonka takavarikon myötä viranomaiset ovat pystyneet selvittämään tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien henkilöllisyydet ja ympäri Suomen tutkitaan nyt Silkkitiehen liittyviä rikosepäilyjä.

Liikennevalvonta johtaa jäljille

Apulaispoliisipäällikkö Bo-Erik Hanses sanoo, että useimmiten huumausainerikosten jäljille päästään liikennevalvonnan yhteydessä.

– Kun huumeratteja saadaan kiinni, se johtaa kotietsintöihin ja jopa törkeiden huumausainerikosten selvittämiseen, toteaa Hanses.

Huumausaineiden käytön lisääntyminen näkyy vuosi vuodelta selvemmin liikenteessä. Pohjanmaan poliisin tilastojen mukaan jo lähes puolet ratista kärähtäneistä paljastuu huumaavien aineiden käyttäjiksi.

– Vaasassa huumeratteja on jo yli puolet ja jos trendi jatkuu, ensi vuonna tilanne on sama koko poliisilaitoksen alueella, toteaa Mikael Appel.