1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Antarktis

Etelämantereella tehtiin lämpöennätys: yli 18 asteen lämpö sulattaa jäätiköitä vauhdilla

Viisi vuotta sitten mitattu edellinen lämpöennätys oli lähes asteen matalampi.

Antarktis
Etelämantereen niemimaa.
Maisema Etelämantereen niemimaalta.AOP

Argentiinalainen mittausasema on havainnut korkeimman lämpötilan, mitä Etelämantereella on nykyaikaisin laittein koskaan mitattu. Tilastot alkavat vuodesta 1961.

18,3 asteen lämpötila mitattiin Esperanzan mittausasemalla Etelämantereen niemimaalla. Asiasta kertoo Argentiinan ilmatieteellinen laitos ja siitä uutisoi brittiläinen The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Edellinen Etelämantereen lämpöennätys oli maaliskuulta 2015. Tuolloin mitattiin 17,5 asteen lämpötila.

Lehden haastattelema Uuden-Seelannin Wellingtonin yliopiston ilmastotutkija James Renwick sanoo, että mittaustulos tarkistetaan. Hän sanoo kuitenkin, että mittausasema on hyvin hoidettu, eikä ole mitään syytä epäillä, että tulos olisi virheellinen.

Hän pitää hämmästyttävänä, että edellisestä lämpöennätyksestä on vain viisi vuotta, ja uusi ennätys on lähes asteen korkeampi.

– Se on merkki lämpenemisestä, joka on siellä paljon nopeampaa kuin maailmanlaajuisesti keskimäärin.

Etelä-Amerikkaa kohti suuntautuva Etelämantereen niemimaa on yksi alueista, joilla maapallon ilmasto lämpenee nopeimmin. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan niemimaan ilmasto on lämmennyt viimeisten 50 vuoden aikana noin kolme astetta, kun globaalisti lämpötilat ovat nousseet keskimäärin yhden asteen.

Käytännössä kaikki Etelämantereen niemimaan jäätiköt ovat sulamassa.

Nyt havaittu lämpöennätys näyttää liittyvän Esperanzan alueella viime päivinä vallinneeseen säähän. Voimakas luoteistuuli puhaltaa alas pitkin vuorenrinteitä. Hetkellinen sääilmiö yhdistettynä globaaliin lämpenemiseen on saanut aikaan ennätyksellisen lämpötilan, Renwick selittää.

– Tämä ennätys on mitattu vain yhdeltä mittausasemalta, mutta se on linjassa sen kanssa, mitä on havaittu muualla. Tämä on jälleen lisätodiste, että planeetta lämpenee ja saamme yhä lisää lämpöennätyksiä, mutta kylmyysennätyksiä yhä harvemmin, sanoo Australian kansallisen tiedejärjestön CSIRO:n valtameritutkija Steve Rintoul.

Etelämantereella mitattiin heinäkuussa 1983 matalin lämpötila, mitä maapallolla on laboratorion ulkopuolella mitattu. Neuvostoliittolaisella Vostok-asemalla lämpötila laski 89,2 pakkasasteeseen.

Lisäys 8. helmikuuta 12.05: Lisätty tieto, että viimeisen kappaleen pakkasennätys on alin luonnonolosuhteissa mitattu.

Lue seuraavaksi