Hyppää sisältöön

Valtion omistajaohjauksesta ei tule vetoapua karvalakkilähetystön pyrkimyksille

Karvalakkilähetystön vierailu ministereiden pakeilla Helsingissä nosti vesilain muuttamisen yhä tärkeämmäksi vaelluskalojen palauttamisen kannalta.

Karvalakkilähetystön mielestä valtion pitäisi käyttää omistajaohjausta, jotta Kemijokeen saataisiin toimivat kalauomat. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Jo toistamiseen Helsinkiin matkannut valtakunnallinen lähetystö vaati muun muassa, että valtion pitäisi omistajaohjauksella estää Kemijokiyhtiötä valittamasta sille mahdollisesti määrättävistä uusista kalatalousvelvoitteista.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen viesti lähetystölle oli, että valtiolla ei ole työkaluja pakottaa jokiyhtiötä kalateiden rakentamiseen eikä myöskään kieltää sitä lähtemästä vuosia kestävälle valitusten tielle.

Lähetystön mukaan omistajaohjausministeri totesi, että valtio ei voi puuttua niiden yhtiöiden asioihin, joissa sillä on osaomistajuus. Valtio omistaa Fortum Oy:stä ja Kemijoki Oy:stä hieman yli 50 prosenttia. Loput osakkeet ovat pienomistajilla.

Lähetystön mukana Helsingissä käynyt vaelluskala-aktiivi Kari Kilpimaa Savukoskelta pitää linjausta ja ylipäätäänkin Suomen toimintaa vaelluskalakantojen elvyttämisen ja palauttamisen suhteen käsittämättömänä.

– Muissa Itämeren valtioissa nämä asiat on hoidettu, miksei Suomessa.

Vesilaki avattava ja muutettava

Kari Kilpimaa kertoo, että omistajaohjausta koskevaa problematiikkaa on lähetystölle avannut ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

– Hän avasi tätä juttua ja sanoi, että omaisuudensuojalaki on niin paljon voimakkaampi kuin ympäristöarvoja koskevat lait, kuten vesilaki. Omaisuudensuoja ajaa yli ja silloin me olemme heikoilla.

Vesilain avaamisen merkitys korostuu Kilpimaan mukaan nyt entisestään.

– Ainoa keino on saada vesilaki avatuksi ja korjattua. Vesilain uudistukselta haetaan sitä, että velvoitetaan vesivoiman tuottaja tekemään vaelluskaloille paras mahdollinen ohitusuoma. Laki koskisi kaikkia vesivoimayhtiöitä, myös niitä joille ohitusuoman rakentamisvelvoitetta ei ole aikoinaan asetettu.

Suomen luonnonsuojeluliitto, Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö sekä WWF ovat esittäneet vesilain muutosta jo vuonna 2017, mutta asia ei ole edennyt valtionhallinnossa päätöksentekoon saakka. Järjestöjen esityksen mukaan voimalaitoksille voitaisiin määrätä kalatalousvelvoite, vaikka sitä ei alkuperäisissä lupaehdoissa olisikaan.

Lue myös: