Riihimäki ei jatkossa enää käytä kansalaisopistoa äänestyspaikkana

Kansalaisopiston tilalle tulee uusi liikuntaesteetön vaalihuoneisto.

äänestäminen
Vaalivirkailija leimaa äänestyskupongin
Tarkastuksen mukaan Kansalaisopiston äänetyspaikalla oli ongelmia muun muassa vaalisalaisuuden turvaamisessa.Marjut Suomi / Yle

Riihimäellä on kaikkiaan kahdeksan äänestyspaikkaa, joista yksi on kansalaisopistolla. Tai ainakin oli, nimittäin vielä viime kevään EU-vaaleissa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen määräyksestä vaalien aikana tehtiin yllätystarkastuksia äänestyspaikoilla. Tarkastuksissa selvitettiin toteutuuko esteettömyys ja vaalisalaisuus äänestyspaikoilla.

Riihimäellä tarkastuksen kohteena oli kansalaisopisto. Siellä havaittiin ongelmia esteettömyydessä, saavutettavuudessa sekä vaalisalaisuuden turvaamisessa. Tästä johtuen oikeusasiamies oma-aloitteisesti tutki, oliko äänestyspaikkojen vaalijärjestelyt toteutettu kaupungissa asianmukaisesti.

Erityisesti huomiota kiinnitettiin siihen, että kansalaisopiston vaalihuoneistoon oli hankala päästä pyörätuolilla. Lisäksi vaalihuoneistossa ei ollut sellaista äänestyskoppia, jossa pyörätuolia käyttävä henkilö olisi voinut äänestää muiden katseilta suojattuna.

Saamansa palautteen jälkeen Riihimäki on ilmoittanut oikeusasiamiehelle, että kaupunki muun muassa luopuu kansalaisopiston käyttämisestä ja varaa äänestysalueelle uuden, liikuntaesteettömän vaalihuoneiston.