Nuorisotilojen aukioloa leikattiin rajusti Savonlinnassa – sulkemiset heijastuvat muualle kaupunkiin

Savonlinnan nuorisotilat ovat olleet jo pidempään vaihtelevasti auki kaupungin säästötoimien takia.

nuoret
Punkarjulainen ysiluokkalainen nuori Saara Laukkanen
Punkaharjulaisen Saara Laukkasen mielestä nuorisotilat ehkäisevät nuorten syrjäytymistä.Kati Rantala / Yle

Savonlinnassa nuorisotilojen tilanne on ollut heikentyneissä kantimissa jo reilun vuoden ajan. Tällä hetkellä Savonlinnan keskustan, Kerimäen ja Punkaharjun nuorisotilat ovat auki vain kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Lisäksi seurakunnan pyörittämä Vanhis Savonrannalla on auki perjantai-iltaisin.

Kaupungin itäpuolella sijaitsevan Haka-alueen nuorisotila on ollut suljettuna tammikuun lopusta. Tilaa on pyörittänyt yhdistys, mutta Savonlinnan kaupunki pyrkii avaamaan sen uudelleen omana toimintanaan mahdollisimman pian.

Vuosi sitten kaupungin kaikki kolme nuorisotilaa olivat suljettuina monta kuukautta henkilöstösäästöjen takia.

Nuoriso-ohjaaja Inka Mustasilta sanoo sulkujen vaikuttaneen etenkin niihin nuoriin, jotka käyvät aktiivisesti nuorisotaloilla.

– Silloin heille ei ollut oikein mitään tekemistä. Se näkyi nuorten kokoontumisina kirjastolla, kauppojen auloissa ja linja-autoasemalla.

Esimerkiksi Savonlinnan pääkirjastossa Joelissa on jo pidempään jouduttu puuttumaan nuorten häiriökäyttäytymiseen. Tarvittaessa vartija on poistanut kovaäänisesti kiroilevat ja roskaavat nuoret pois kirjaston tiloista.

Nuoriso-ohjaajilla on merkitystä

Punkaharjun koulua käyvän 9.-luokkalaisen Saara Laukkasen mielestä nuorisotila on tärkeä kokoontumispaikka yläkoululaiselle nuorelle.

– Se ehkäisee paljon nuorten syrjäytymistä, ja siellä saa hengailla ystävien kanssa.

Esimerkiksi Kerimäellä nuorisotila Avis on auki kahtena iltana viikossa. Nuoriso-ohjaaja Mustasiltasanoo Aviksen olleen aiemmin auki viitenä päivänä viikossa, mutta säästösyistä aukiolokerrat typistyivät kahteen.

– Jos näiltä Aviksella käyviltä nuorilta kysytään, niin ei se ole riittävästi. Kyllä täällä kävijöitä riittäisi useammallekin päivälle.

Laukkasen mielestä nuoriso-ohjaajilla on iso merkitys nuorten elämässä.

– Jos halutaan nuorten pysyvän paikkakunnalla, niin kannattaa satsata nuorisotyöntekijöihin, jotka tietävät nuorten asioista enemmän, hän sanoo.

Mustasillan mielestä nuorille suunnatulla vapaa-ajan toiminnalla on suuri merkitys nuorison hyvinvoinnille.

– Erilaisissa seuroissa ja harrastusryhmissä mukana olevat nuoret voivat paremmin kuin nuoret, jotka eivät ole kiinnittyneet mihinkään vapaa-ajan toimintaan, Mustasilta sanoo.

Mustasilta sanoo nuorisotilojen tarjoavan paikan, jossa nuoret voivat viettää porukassa aikaa ja olla aikuisten kanssa tekemisissä.

Yksinäisyyden tunne on lisääntynyt

Viime syksynä julkaistun valtakunnallisen kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) perusteella itsensä huonovointiseksi tuntevia nuoria on entistä enemmän. Myös yksinäisyyden tunne on lisääntynyt.

Nuoriso-ohjaajan työssä yksinäisyys näkyy etenkin Ankkuri-toimintaan liittyvän moniammatillisen tiimin työssä.

– Se näkyy koulun käymättömyytenä, ahdistuneisuutena ja elämänhallinnan häviämisenä, Mustasilta kertoo.

Osalla nuorista myös arjen perusasiat ovat rempallaan, ja se näkyy myös Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin lasten ja nuorten yksikön ylilääkärin Maija Tuomisen työssä.

– Aamupalaa ei syödä ja uni jää rikkonaiseksi tai vähäiseksi ja sitten ei lähdetä kouluun, Tuominen sanoo.

Sosterin lasten ja nuorten yksikön ylilääkäri Maija Tuominen
Sosterin lasten ja nuorten yksikön ylilääkärin Maija Tuomisen mielestä koulu ei saa lapsia nukkumaan eikä syömään aamupalaa, vaan ne ovat vanhempien tehtäviä.Kati Rantala / Yle

Savonlinnan kouluilla on viime syksystä lähtien pureuduttu enemmän koulupoissaoloihin ja puututtu niihin entistä aiemmin.

– Koulu ei saa lapsia nukkumaan, eikä se saa lapsia syömään aamupalaa. Ne ovat vanhempien tehtäviä, sanoo Maija Tuominen.

Nuoret tarvitsevat paitsi läsnä olevia välittäviä vanhempia, myös toisia nuoria.

– Tavatakseen toisiaan nuoret tarvitsevat kokoontumistiloja. Linja-autoasema ei ole hyvä paikka.

Savonlinnassa on tekeillä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, jonka laatimiseen osallistuu laaja joukko lasten ja nuorten parissa työskenteleviä. Inka Mustasilta ja Maija Tuominen ovat molemmat mukana hyvinvointisuunnitelman valmisteluryhmässä.

Valmisteilla olevan suunnitelman keskiössä ovat vanhemmuuden tukeminen ja lasten ja nuorten mielenterveystaitojen lisääminen.

Hyvinvointisuunnitelma on kuntien lakisääteinen tehtävä. Jotta se ei jäisi pelkäksi suunnitelmaksi, tarvitaan konkreettisia tekoja.

Maija Tuomisen mielestä hyvinvointisuunnitelman pitäisi aina olla budjetin teon pohjana. Hän toivoisi kaupungilta pitempiaikaista sitoumusta lasten ja nuorten hyvinvointiin.

– Tärkeää on sitoutua tekemään yhdessä asioita ja laittamaan siihen myös rahaa, Tuominen sanoo.

Lue myös:

Savonlinnan nuorisotilat olleet auki koulujen alusta alkaen – nuoret toivovat pääsevänsä nuokuille nykyistä enemmän

Savonlinnassa aloitetaan välituntinuokkarit paikkaamaan suljettujen nuorisotilojen toimintaa

Henkilöstösäästöt sulkivat kaupungin kolme nuorisotilaa Savonlinnassa