1. yle.fi
  2. Uutiset

Demokraatit mittelöivät tv-debatissa – Sanders ja Buttigieg kinasivat puolueen yhtenäisyydestä, Biden povasi itselleen tappiota

Bernie Sanders korosti, että demokraattipuolueen on pysyttävä yhtenäisenä Trumpin voittamiseksi.

Yhdysvaltain demokraattinen puolue
Bernie Sanders, Joe Biden ja Elizabeth Warren ennen demokraattien vaaliväittelyn alkua New Hampshiressä.
Bernie Sanders, Joe Biden ja Elizabeth Warren ennen demokraattien vaaliväittelyn alkua Manchesterissä New Hampshiressä. John Tlumacki / EPA

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta kisaavat kandidaatit ottavat toisistaan mittaa televisioidussa tv-väittelyssä Manchesterissä New Hampshiressä.

Väittely on tärkeä tilaisuus demokraateille, jotka haluavat haastaa istuvan presidentin, Donald Trumpin, marraskuun presidentinvaaleissa. Televisioitu tv-väittely alkoi kello kolmelta aamulla Suomen aikaa.

Puolueen vasenta laitaa edustava senaattori Bernie Sanders ja maltillisempi ex-pormestari Pete Buttigieg kinasivat väittelyn alkupuolella siitä, kumpi ehdokkaista pystyisi yhdistämään puolueen. Buttigieg syytti Sandersia kompromissihaluttomuudesta.

Sanders vastasi, että hän ei ole koskaan väittänyt olevansa kykenemätön kompromisseihin sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä. Hän kororosti, että demokraattipuolueen on säilyttävä yhtenäisenä yhteisen vihollisen edessä.

– Ei väliä, kuka voittaa tämän pahuksen jutun, me seisomme kaikki yhdessä. Uskon, että keino Trumpin voittamiseksi on saada suurin äänestysprosentti tämän maan historiassa.

Demokraattien seuraavat esivaalit järjestetään tiistaina New Hamsphiressä.

Biden ennustaa itselleen heikkoa menestystä

Entinen varapresidentti Joe Biden ennusti jo vaaliväittelyn avaushetkillä, että hän tulee todennäköisesti ottamaan takkiinsa New Hampshiren esivaaleissa. Biden uskoo, että Sanders voittaisi osavaltion esivaaleissa, kuten hän teki myös neljä vuotta sitten.

– Otin osumaa Iowassa ja luultavasti otan myös täällä, Biden sanoi.

Biden myös odotetusti kyseenalaisti Iowan esivaaleissa menestyneen Pete Buttigiegin kokemuksen latelemalla omia saavutuksiaan pitkällä poliittisella urallaan.

Entinen South Bendin pormestari Buttigieg yritti puolestaan kääntää edukseen oman kokemuksen puutteensa. Hän sanoi, ettei politiikan sisäpiiriläisyys ole enää tarpeen, vaan on tullut uuden sukupolven johtajan aika.

Biden sanoi aiemmin tällä viikolla kampanjatilaisuudessaan, että on olemassa riski, että demokraattipuolue valitsee ehdokkaakseen "jonkun, jolla ei ole koskaan ollut korkeampaa virkaa kuin 100 000 asukkaan pormestarilla Indianassa".

Biden terästää kampanjaansa

Esivaalikierros jatkuu New Hampshiressä ensi tiistaina. Edelliset esivaalit Iowassa menivät pannukakuksi, kun tulosten raportointi viivästyi useita päiviä teknisten ongelmien vuoksi. Tulosten luotettavuus on kyseenalaistettu demokraattipuolueen johtoa myöten.

Iowan demokraattisen puolueen johtaja Troy Price on vaatinut itsenäistä tutkintaa tapahtuneesta. Tämänhetkisten tietojen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että esivaalien voittajaksi selviytyi lopulta ennestään melko tuntematon Pete Buttigieg.

Buttigieg pärjäsi odotettua paremmin Iowassa päihittäen täpärästi ennakkosuosikki Bernie Sandersin.

Iowassa neljänneksi sijoittunut Biden on päättänyt koventaa kampanjointiaan. Esivaalien heikon menestyksen jälkeen Bidenin kampanjatoimisto ilmoitti, että pitkäaikainen demokraattistrategi Anita Dunn astuu aiempaa suurempaan rooliin Bidenin kampanjassa. Dunn on toiminut muun muassa presidentti Barack Obaman kampanja-avustajana.

Sandersille luvassa kotipeli?

Tavallisesti Iowan esivaalit ovat povanneet hyvää menestystä myös New Hampshiressä. Sanders on tyypillisesti pärjännyt hyvin osavaltiossa.

New Hampshiren esivaalia voidaan pitää Sandersille jonkinlaisena kotipelinä, sillä hän on kotoisin naapuriosavaltio Vermontista. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Sanders pärjäsi New Hampshiressä yli 20 prosenttiyksikköä paremmin kuin hänen vastustajansa Hillary Clinton.

Lisäksi väittelylavalla debatoivat Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Tom Steyer ja Andrew Yang. Miljardööri Michael Bloomberg jättää New hampshiren väliin ja keskittyy kampanjoimaan isosti myöhemmin, kun esivaaleja järjestetään useassa osavaltiossa yhtä aikaa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi