Koronavirukseen kuolleiden määrä ylitti sarsiin kuolleiden määrän Kiinassa ja Hongkongissa – Japanin luksusristeilijällä uusia tartuntoja

Koronavirukseen kuolleita on nyt 717, kun sarsiin kuoli lähes 650 ihmistä vuosina 2002–2003.

koronavirus
Suojavaatteisiin pukeutuneet hautaustoimiston työntekijät desinfioivat suojavaatteitaan sairaalan edustalla Wuhanissa.
Suojavaatteisiin pukeutuneet hautaustoimiston työntekijät desinfioivat suojavaatteitaan sairaalan edustalla Wuhanissa.AFP

Koronavirukseen on kuollut Manner-Kiinassa ja Hongkongissa nyt enemmän ihmisiä kuin vuosituhannen alussa sars-virukseen.

Pelkästään Manner-Kiinassa uuteen koronavirukseen on kuollut 722, kun sarsiin kuoli lähes 650 ihmistä lähes kaksi vuosikymmentä sitten 2002–2003.

Viruskriisin keskiössä olevan Hubein maakunnan viranomaiset ovat kertoneet 86 uudesta kuolemantapauksesta eilisen jälkeen.

Virus on levinnyt myös laajalle Kiinan ulkopuolelle, mikä on saanut useiden maiden hallitukset rajoittamaan Kiinan-lentoliikennettä ja kehottamaan kansalaisiaan välttämään maahan matkustamista.

Ainakin 61 ihmistä Japanissa eristetyllä Diamond Princess -luksusristeilijällä on sairastunut koronavirukseen. Vuorokauden aikana uusia tartuntoja todettiin parikymmentä. Tuhannet laivamatkustajat ovat kaksiviikkoisessa karanteenissa laivalla.

Yhteensä virustartuntoja on raportoitu maailmalla 34 800.

Virus saattaa tarttua myös ulosteen välityksellä

Ripuli saattaa tutkijoiden mukaan olla toissijainen väylä, jonka kautta koronavirus tarttuu.

Kiinalaiset tutkijat ovat julkaisseet asiaa koskevia tutkimustuloksia yhdysvaltalaisessa Journal of the American Medical Association -lääketiedelehdessä. Tutkimuksessa oli mukana Wuhanin sairaalasta 138 potilasta. Heistä 14:llä eli 10 prosentilla oli ripulia ja pahoinvointia pari päivää ennen kuumeen ja hengitysvaikeuksien ilmaantumista.

Viruksen uskotaan tarttuvan ensisijaisesti pisaratartuntana sairastuneen ihmisen yskiessä. Varhaisten sairastapausten tutkijat ovat sanoneet keskittyneensä vahvasti potilaiden hengitystieoireisiin ja saattaneet sivuuttaa ruoansulatuselimistöön liittyvät oireet.

Viruksesta varoittanut lääkäri kuoli

Kiina on kamppaillut pitääkseen viruksen kurissa ja yrittää nyt saada ihmisiä pysymään sisätiloissa. Ihmiset saavat lähteä ulos kodeistaan vain rajoitetusti.

Kiinan kommunistinen puolue on saanut osakseen paljon kritiikkiä virustartuntojen peittely-yrityksistä. Viime päivinä otsikoihin on noussut viruksesta varoittanut lääkäri Li Wengliang, joka joutui poliisikuulusteluihin syytettynä huhujen levittämisestä.

Li vapautui vasta, kun suostui allekirjoittamaan paperin, jossa hän tunnustaa toimineensa laittomasti. Myöhemmin hän sairastui itse virukseen, johon hän myös kuoli.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan