Paperiliiton ja Pron kiistoissa sovintoesitys – vastauksia odotetaan illansuussa

Pitkään jatkuneissa neuvotteluissa jätettiin sovintoesitykset yön tunneilla.

lakot
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä 7. helmikuuta 2020. Vasemalla Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen ja oikealla Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Paperiliiton ja Metsäteollisuuden työriidan sovittelussa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä 7. helmikuuta 2020. Vasemalla Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen ja oikealla Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Yöllä syntyneet sovintoesitykset Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sekä Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron työehtokiistoissa saattavat johtaa sopuun jo tänään illansuussa.

Osapuolet eivät vanhan tavan mukaan ole kommentoineet sovintoesityksiä mitenkään.

Valtakunnansovittelijan toimistolla syntyi ensimmäinen sovintoesitys ennen kahta yöllä, kun uutinen ratkaisuehdotuksesta Paperiliiton ja Metsäteollisuuden välisessä riidassa kerrottiin.

Tähän odotetaan osapuolten vastauksia kello 18:aan mennessä.

Ennen esityksen jättämistä osapuolet olivat neuvotelleet useita tunteja kahtena päivän peräkkäin aamusta seuraavan yön puolelle.

Paperiteollisuudessa alkoi lakko viime viikon maanantaina. Metsäteollisuus on puolestaan ilmoittanut kolmen vuorokauden työsulusta 10. helmikuuta alkaen.

Kiky-tuntien kohtalo on ollut työmarkkinakierroksella toistuvan huomion kohteena, ja asetelma on hiertänyt myös metsäteollisuuden neuvotteluissa. Työntekijäjärjestöt ovat tavoitelleet laajasti kiky-tuntien poistamista, kun taas työnantajajärjestöt ovat puolustaneet niitä.

Pron ja Teknologiateollisuuden vastaukset jo viideltä

Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron työriitaan jätettiin sovintoesitys vain hetkeä edellisen ilmoituksen jälkeen.

Osapuolet kertovat vastauksensa sovittelijalle illalla kello 17.

Sovintoesityksen jättänyt Jukka Ahtela uskoo osapuolten tahtoon ratkaista kiista.

– Sovintoesitystä antaessani arvioin, että osapuolilla oli hyvin vahva tahto hakea ratkaisua. Alkavat lakot, tahtotila ja sovun löytämisen halu, se on tietysti hyvin tärkeä tekijä tämmöisessä tilanteessa, prosessia pitkäksi ja tunnelmiltaan vaihtelevaksi kuvaava Ahtela kertoi aamulla Ylelle.

Pron ilmoittama lakko uhkaa Teknologiateollisuuden toimialoja maanantaina. Lakonuhka koskee yhdeksääkymmentä teknologiayritystä ja kestäisi toteutuessaan kaksi viikkoa.

Myös näissä neuvotteluissa on kiistelty kiky-tuntien poistamisesta ja palkoista.

Osapuolet kertoivat jo eilen perjantaina olevansa toiveikkaita sovinnon aikaansaamisesta viikonlopun aikana. Kemian alalle aiemmin tällä viikolla saavutetun sovun on uskottu edistävän neuvottelua myös muiden alojen neuvottelupöydissä.

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton sovussa kiky-tunnit poistuivat sopimuksesta, ja niiden tilalle luotiin uusia työaikamalleja. Kiky-tunnit ovat olleet työmarkkinakierroksen polttopisteessä, kun työntekijäjärjestöt ovat laajasti tavoitelleet niiden poistamista työnantajajärjestöjen puolustaessa niitä.

Lue lisää:

Kemianteollisuuteen syntyi sopu – kiky-tunnit poistuvat