Teknologia-alan lakko entistä todennäköisempi – työntekijät hylkäsivät sovintoehdotuksen, paperialan mahdollinen sovinto siirtyy

Teknologiateollisuuden lakko uhkaa alkaa maanantaina ja laajentua myöhemmin kuun loppupuolella.

lakot
 Jorma Malinen, Jukka Ahtela ja  Jarkko Ruohoniemi valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä.
Jorma Malinen, Jukka Ahtela ja Jarkko Ruohoniemi valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä tammikuussa.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Paperiliitto on pyytänyt lisäaikaa paperialan työehtokiistassa.

Liiton johto ei ole ennättänyt myöhään venyneiden neuvottelujen takia tutustua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan jättämään sovintoesitykseen.

Sovintoesitys valmistui viime yönä. Neuvottelijat ovat istuneet Piekkalan toimiston pöydän ääressä kahtena peräkkäisenä päivänä aamuyön tunneille saakka.

Paperiliiton on tarkoitus vastata esitykseen liiton hallituksen kokouksessa maanantaina. Osapuolet on kuitenkin kutsuttu valtakunnansovittelijan toimistoon sunnuntaina kello 14.

– Huomenna ei ole tulossa päätöstä, mutta valtakunnansovittelija haluaa kuitenkin tavata osapuolet ja käydä keskustelua tästä tilanteesta, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo Ylelle.

Vanhala ei halunnut ottaa kantaa siihen, että olisiko sovintoesitys sellainen, joka olisi hyväksyttävissä.

Myöskään Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén ei halua kommentoida sovintoesitystä mitenkään. Hänen tulkintansa mukaan sovintoesitys on kaatunut Paperiliiton hylkäämiseen.

– Sovintoesitys on kaatunut siihen, että Paperiliitolla ei ollut valmiuksia antaa vastauksia määräaikaan mennessä, Hollmén kuittaa Ylelle.

Paperiteollisuudessa alkoi lakko viime viikon maanantaina. Lakko on jatkumassa helmikuun 24. päivän aamuvuoroon asti.

Metsäteollisuus on puolestaan aiemmin ilmoittanut kolmen vuorokauden työsulusta maanantaista alkaen. Paperiliiton julistamassa lakossa on 17 000 työntekijää.

Jyrki Hollmen ja Petri Vanhala
Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen (oik.) ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (vas.) valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä torstaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Teknologia-alan sovintoesitys kaatui kiky-tunteihin

Myöskään teknologiateollisuuden toimialoja uhkaavan lakon sovittelussa ei saatu launtaina ratkaisua.

Työntekijöitä edustava Ammattiliitto Pro hylkäsi sovittelija Jukka Ahtelan sovintoehdotuksen työriitaan. Työnantajien Teknologiateollisuus olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen.

Osapuolet ilmoittivat vastauksensa sovittelijalle lauantaina alkuillasta. Uutta sovitteluaikaa ei ole sovittu.

Pro kertoo hylkäyksen syyksi sen, että sovintoesitys oli olennaisilta osiltaan heikompi kuin tällä työmarkkinakierroksella hyväksytyt ratkaisut.

Työehtosopimusneuvotteluissa kiistan alla ovat olleet kysymykset kiky-tuntien poistamisesta sekä palkkaratkaisu.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoi Ylelle valtakunnansovittelijan toimistolla, että sovittelijan sovintoesityksessä työehtosopimukseen olisi jäänyt kiky-tunteja. Malisen mukaan työnantaja olisi voinut sijoittaa tunteja toimihenkilöiden vapaa-ajalle ja arkipyhille.

– Silloin ansiomenetykset olisivat olleet suurempia kuin nykyisessä sopimuksessa, Malinen sanoi.

Malisen mukaan sovintoesityksessä myös palkkaratkaisu oli sellainen, jota liitto ei voinut hyväksyä.

– Toisen vuoden osalta palkkaratkaisu jäi nyt jo tehtyjä sopimuksia heikommaksi ja kaiken kaikkiaan yksittäisille toimihenkilöille huonommaksi.

Malinen kertoi, että liitto on ilmoittanut olevansa valmis palaamaan neuvottelupöytään mahdollisimman pian, jotta lakko voitaisiin vielä välttää tai sen kestoa lyhentää mahdollisimman paljon.

Teknologiateollisuus harmittelee

Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi harmitteli sovintoesityksen kaatumista valtakunnansovittelijan toimistolla.

– Olisimme olleet valmiita menemään eteenpäin tällaisella ratkaisulla. On vaikea nähdä, että miksi toimihenkilöt haluavat mennä lakkoon kun tällä ratkaisulla oli kuitenkin saatu samantasoinen palkkaratkaisu kuin mitä aikaisemmin tänä vuonna tehdyissä sopimuksissa, Ruohoniemi sanoi Ylelle.

Ruohoniemi sanoi, että Teknologiateollisuus arvioi pikaisesti, että missä vaiheessa osapuolet palaavat takaisin sovittelupöytään.

Teknologiateollisuuden lakko koskisi yhdeksääkymmentä teknologiayritystä ja kestäisi kaksi viikkoa. Lakko piirissä olisi 22 000 teknologiateollisuuden toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä.

Pro on tänään ilmoittanut uudesta lakosta, joka koskee koko alaa eli kaikkia teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtäviä töitä.

Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 24. helmikuuta kello 00.00 ja 1. maaliskuuta kello 23.59 välillä.