Rouva Jenni Haukio perää Seurassa harkintaa verkko-ostoksiin: Tarvitsenko oikeasti vai pitäisikö sittenkin jättää ostamatta?

Kun kivijalkamyymälästä ei löydy, niin verkkokaupasta saa. Mutta entä se hiilijalanjälki, pohtii rouva Jenni Haukio kolumnissaan.

Rouva Jenni Haukio mietiskelee Seura-lehdessä kuluttamisen ongelmia. Kuva: Adrian Perera / Yle

Olisiko mahdollista olla tilaamatta tuhansien kilometrien päästä? Vai onko sittenkin parempi kuluttaa aikaa kiertelemällä kivijalkakauppoja kävellen tai autolla? Kummastako tulee isompi hiilijalanjälki?

Näin pohtii rouva Jenni Haukio Seurassa (siirryt toiseen palveluun)kirjoittamassaan kolumnissa.

Kivijalkamyymälästä hänen kaipaamansa julisteen kehyksen olisi saanut heti mukaan. Mutta kun ei löytynyt, piti kehys ostaa verkkokaupasta.

Kun tasavallan presidentin puolison paketti tuli perille, paljastui siitä valtava pakkausmateriaalin määrä: läjä pahvia, paperia ja muovia pehmusteena.

– Tuli vääjäämättä mieleen, olisiko tästä hankinnasta syytä tuntea huonoa ekologista omatuntoa, Haukio kirjoittaa ja miettii, kuinka pitkän matkan tuotakin kehystä oli kuljetettu lentorahtina ja lopulta autolla.

Hän pohtii, että loppujen lopuksi kysymys on oikeasti siitä, kuinka paljon kuluttaa.

Haukion mukaan pitää kysyä itseltään tarvitseeko tätä ja tuota vai olisiko sittenkin mahdollista olla ostamatta.

Verkko-ostosten hiilijalanjäljestä on keskusteltu viime aikoina muun muassa Ylen uutisissa. Esimerkiksi tässä jutussa pohditaan sitä, että ensin tilataan ja sitten palautetaan valtava määrä tavaraa miettimättä sen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.