Turvallisuusjoukot tappoivat Thaimaan joukkoampujan – 27 ihmistä kuoli ja 57 haavoittui sotilaan ammuskelussa

Viranomaislähteen mukaan kahdeksan panttivankia pelastettiin ostoskeskuksesta.

Thaimaa
Katso video: ihmiset pakenevat ampujaa Thaimaassa
Katso video: ihmiset pakenevat ampujaa Thaimaassa

Thaimaan turvallisuusjoukot ovat ampuneet joukkoampujan, joka oli linnoittautunut paikalliseen ostoskeskukseen tuntien ajan. Viranomaiset vahvistivat asian uutistoimistoille aamuyöllä kello neljän jälkeen Suomen aikaa.

Lähde turvallisuusjoukoista kertoi Reutersille myös, että kahdeksan panttivankia pelastettiin ostoskeskuksesta. Heistä osa oli haavoittunut. Ampujalla oli vahvistamattomien tietojen mukaan useita panttivankeja.

Thaimaan armeijan sotilas tappoi tuoreimpien viranomaistietojen mukaan 26 ihmistä ammuttuaan useissa eri paikoissa Thaimaassa Nakhon Ratchasiman kaupungissa lauantain ja sunnuntain aikana lähes 17 tuntia kestäneessä välikohtauksessa.

Paikallinen terveysviranomainen kertoi medioille varhain sunnuntaina, että virallisten tietojen mukaan kuolonuhreja on ampuja mukaanlukien 27 ja haavoittuneita on 57. Haavoittuneista puolet on yhä sairaalahoidossa, mutta puolet on jo kotiutunut.

Viranomaiset kertoivat aiemmin, että joukkoampumisessa oli kuollut ainakin 21 ihmistä. Bangkok Post kertoi sunnuntaina viranomaistietojen mukaan, että rakennuksesta löytyi neljä ruumista lisää, mikä olisi nostanut kuolonuhrien määrän 25:een.

Rynnäkössä autettiin satoja ihmisiä ulos ostoskeskuksesta

Viranomaiset olivat eristäneet ostoskeskuksen jo lauantai-iltana, kun ampuja oli linnoittautunut sinne. Sotilaan äiti oli mediatietojen mukaan tuotu paikalle vetoamaan poikaansa tilanteen ratkaisemiseksi.

Sotilailla ja poliisilla oli useita kerroksia ostoskeskuksesta hallinnassaan monen tunnin ajan pattitilanteen jatkuttua yli 10 tunnin ajan.

Yksi kuolleista on maan turvallisuusjoukkojen jäsen, joka kuoli ostoskeskukseen tehdyssä rynnäkössä. Lauantaina alkuillasta Suomen aikaa poliisit ja sotilaat tekivät rynnäkön ostoskeskukseen ja auttoivat satoja ihmisiä ulos rakennuksesta.

Lauantaina iltakymmeneltä Suomen aikaa poliisien piirittämästä rakennuksesta alkoi kuulua useita laukausten sarjoja. Puolen yön jälkeen rakennuksesta kuului lisää ammuskelua sekä räjähdyksiä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viranomaiset ovat olleet vaitonaisia siitä, mitä ostoskeskuksessa tapahtui piiritystilanteen aikana.

Sotilas surmasi ensimmäisenä komentajansa

Epäilty ampuja oli Thaimaan armeijan sotilas, joka varasti aiemmin päivällä ajoneuvon ja aseita kasarmiltaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Mediatietojen mukaan ampujan ensimmäinen uhri oli tämän komentaja. Tiettävästi ampuja tappoi kasarmilla myös toisen sotilaan.

– Emme tiedä miksi hän teki tämän. Hän näyttää seonneen, kommentoi puolustusministeriön tiedottaja Kongcheep Tantrawanit uutistoimisto Reutersille.

Verilöylyn tapahtumapaikka tunnetaan myös nimellä Korat, ja se sijaitsee noin 250 kilometriä koilliseen pääkaupungista Bangkokista. Poliisin mukaan kaupungin alueella on ammuttu useissa paikoissa, muun muassa temppelissä ja ostoskeskuksessa.

Lehti: Sotilas aiheutti räjähdyksen

Ostoskeskuksen ulkopuolella kuvatulla videolla näkyy, kuinka ihmiset juoksevat paniikissa karkuun ampujaa. Mies aiheutti paikalla myös räjähdyksen ampumalla kaasusäiliötä, kertoo Bangkok Post -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Ampujan motiivista ei ole toistaiseksi tietoa. Mediatietojen mukaan motiivina on ollut raha-asioihin liittyvä riita.

Lehden mukaan ampujaksi epäilty sotilas on julkaissut Facebookissa kuvan itsestään aseen kanssa ja kirjoittanut, ettei kukaan voi välttää kuolemaa. Lehden mukaan hän myös lähetti ampumispaikalta suoraa kuvaa Facebookissa.

– Pitäisikö minun luovuttaa, ampujan sanotaan kysyneen Facebookissa.

Facebook-sivu on sittemmin poistettu.

Thaimaan kartta.
Hilppa Hyrkäs / Yle

Suomalaisia ei tiettävästi uhrien joukossa

Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin lauantaina Ylelle, ettei sen tietoon ole tullut, että uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Muutama suomalainen on tehnyt matkustusilmoituksen Nakhon Ratchasiman kaupunkiin. Tämä ei sulje pois sitä, että kaupungissa voisi olla useampia suomalaisia.

Kaikkiaan matkustusilmoituksen Thaimaahan on tehnyt yli 3 700 suomalaista.

Suomen Thaimaan-suurlähetystö seuraa tilannetta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP