Koronavirukseen on nyt kuollut enemmän ihmisiä kuin sarsiin kuoli maailmanlaajuisesti vuosituhannen alussa

Koronaviruksen vaatimien kuolonuhrien määrä jatkaa yhä nousuaan Kiinassa. Eilisen jälkeen virukseen on kuollut 89 ihmistä.

koronavirus
Koronaviruspotilasta siirretään sairaalan sisään Kiinan Wuhanissa 4. helmikuuta 2020.
Koronaviruspotilasta siirretään sairaalan sisään Kiinan Wuhanissa 4. helmikuuta 2020.AOP

Koronavirukseen on nyt kuollut enemmän ihmisiä kuin sars-virukseen kuoli maailmanlaajuisesti vuosituhannen alussa.

Koronavirukseen kuolleita on 811, kun sarsiin kuoli 774 ihmistä vuosina 2002–2003. Kiinan kansallinen terveyskomissio kertoi 89 uudesta kuolleesta eilisen jälkeen. Viruskriisin keskiössä olevassa Hubein maakunnassa kuolemantapauksia oli näistä valtaosa, 81 ihmistä.

Kiinassa on terveysviranomaisten mukaan lähes 2 700 uutta tartuntaa. Kaiken kaikkiaan tartunnan saaneita on Kiinassa reilut 37 000.

Paikalliset viranomaiset kertoivat tuoreet luvut päivittäisissä tilannepäivityksissään varhain sunnuntaina Suomen aikaa.

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi lauantaina, että Kiinasta päivittäin ilmoitetut luvut tartuntatapauksista ovat tasaantumassa. Järjestö kuitenkin varoitti, että on liian aikaista todeta, onko virus saavuttanut jo huippunsa.

Vuorokausi sitten kuolleita ilmoitettiin olevan 86 ihmistä, mikä oli enemmän kuin kertaakaan taudin puhkeamisen jälkeen. Nyt lukumäärä ylittyi jälleen.

Kaikki kuolonuhrit ovat olleet kiinalaisia

Koronavirus on levinnyt jo 27 maahan.

Toistaiseksi kaikki tautiin kuolleet ovat olleet kiinalaisia, lukuun ottamatta torstaina Wuhanissa kuollutta Yhdysvaltain kansalaista, joka hänkin oli syntyperältään kiinalainen.

Kaksi kuolemantapausta on tapahtunut Manner-Kiinan ulkopuolella. Yksi kiinalaismies kuoli tautiin Filippiineillä ja yksi mies Hongkongissa.

Ensimmäiset tiedot ennestään tuntemattomasta koronaviruksesta saatiin Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista joulukuun lopulla. Viruksen uskotaan lähteneen leviämään Wuhanin torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä.

WHO on julistanut koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.

WHO:n johtaja varoitti väärien tietojen levittämisestä

WHO:n päjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti virukseen liittyvästä, tarkoituksellisen harhaanjohtavasta tiedosta. Pääjohtajan mukaan väärien tietojen levittäminen tekee terveydenhuollon työntekijöiden työstä entistä hankalampaa.

– Vastassamme ei ole vain virus vaan myös trolleja ja salaliittoteoreetikkoja, jotka levittävät väärää tietoa ja horjuttavat ponnisteluja viruksen leviämistä vastaan, Tedros sanoi.

Koska viruksen pelätään laittavan kapuloita Kiinan talouden rattaisiin, öljynviejämaiden yhteistyöjärjestö Opecin nimittämä komitea on suositellut leikkauksia öljyn tuotantoon. Kiina on maailman johtavia öljyn tuojia ja kuluttajia.

– Koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut negatiivisesti taloudelliseen aktiivisuuteen erityisesti kuljetuksissa, turismissa ja teollisuudessa ja nimenomaan Kiinassa, Opecin lausunnossa sanottiin.

Lue lisää:

Koronavirustartuntoja tulee koko ajan lisää, samoin kuolleiden määrä nousee

Koronaviruksen takia eristetyssä Wuhanissa vallitsee "sotatila" – Varapääministeri: "Rintamakarkurit naulitaan historiallisen häpeän pylvääseen"

Kiina esittää avointa, mutta pimittää tietoa koronaviruksesta: "Sitä ei tulla näyttämään, millaisissa oloissa ihmiset sairastavat", sanoo Ylen entinen kirjeenvaihtaja

Lähteet: Reuters, AFP, AP