Irlannin kolme suurinta puoluetta lähes tasoissa ovensuukyselyissä – ääntenlasku alkaa vasta aamulla

Ensimmäisten alustavien tulosten on määrä valmistua sunnuntaina iltapäivällä.

Irlanti
Leo Varadkar
Irlannin pääministeri Leo Varadkarin keskustaoikeistolainen Fine Gael -puolue on ovensuukyselyiden mukaan niukassa johdossa.Stephanie Lecocq / EPA

Irlannissa ovensuukyselyt kertovat maan kolmen suurimman puolueen olevan lähes tasoissa parlamenttivaalien tuloksissa. Irlantilaiset äänestivät lauantaina ennenaikaisissa vaaleissa myrskyisässä säässä.

Pääministeri Leo Varadkarin keskustaoikeistolainen Fine Gael -puolue, keskustaoikeistolainen Fianna Fáil ja vasemmistolainen kansallismielinen Sinn Féin saivat kaikki reilun 22 prosentin kannatuksen ovensuukyselyssä. Kyselyn tulokset julkaistiin vaalihuoneistojen sulkeuduttua puolilta öin Suomen aikaa.

Puolueiden välillä oli kyselyiden mukaan vain desimaalien erot. Niukassa johdossa on pääministeripuolue Fine Gael 22,4 prosentilla. Perässä tulee Sinn Féin 22,3 prosentilla ja Fianna Fáil 22,2 prosentilla.

Hallituksen muodostamisesta ennakoidaan hankalaa, jos lopulliset äänet jakautuvat yhtä tasaisesti.

Ääniä ryhdytään laskemaan paikallista aikaa kello yhdeksältä sunnuntaiaamuna. Ensimmäisiä alustavia tuloksia on odotettavissa iltapäivällä, mutta varmistetut tulokset voidaan julkistaa mahdollisesti vasta maanantaina.

Parlamenttivaaleihin liittyviä katumainoksia Dublinissa.
Vaalimainoksia Dublinissa.Ben Stansall / AFP

Sinn Féin nousi yllättäen alkuviikosta mielipidetiedustelujen kärkeen. Fine Gael ja Fianna Fáil ovat olleet Irlannin politiikan johtopuolueet vuodesta 1922 lähtien.

Varadkarin Fine Gael -puolueen vähemmistöhallitus on ollut vallassa vuoden 2016 vaaleista alkaen, ja Fianna Fail on tukenut sitä oppositiosta.

Sinn Féin on houkutellut viime aikoina äänestäjiä vasemmalta erilaisilla ehdotuksillaan maan asuntokriisin ratkaisuun ja terveydenhuoltojärjestelmän parantamiseen.

Sinn Féin on saanut alkunsa terroristisesta toiminnastaan tunnetun Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisena siipenä. Puolueen nousu hallitukseen ei kuitenkaan ole käytännössä mahdollinen, sillä kaksi keskustaoikeistolaista puoluetta on ilmoittanut, etteivät ne hyväksy puoluetta hallituskumppanikseen. Kantaansa ne perustelevat sekä puolueen IRA-yhteydellä että sen ajamalla talouspolitiikalla.

Sinn Féinillä oli vaaleissa myös niin vähän ehdokkaita, että sen on hankala saavuttaa suurimman puolueen asemaan vaadittavaa kansanedustajamäärää. Puolueella oli ehdokkaita vain 42, kun maan parlamentissa on 159 paikkaa. Vasemmistolaisia liittolaisia ennakoidaan olevan vaikea löytää enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Korjattu 10.2.2020 kello 3:32: Fine Gael ja Fianna Fáil ovat olleet maan johtopuolueet vuodesta 1922 lähtien, ei vuodesta 1919 lähtien kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue lisää:

Irlanti äänestää tänään parlamentista – Voiko terroristijärjestö IRA:n poliittinen siipi Sinn Féin nousta maan johtoon?

Nationalistipuolue Sinn Féin ampaisi gallup-kärkeen Irlannissa – pääministeripuolue vasta kolmantena

Irlannin parlamenttivaalit helmikuussa – talous, asuntoasiat ja brexit nousevat vaaliteemoiksi

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT