1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Australia

Australiaan saapuneet rankkasateet ovat sekä kirous että pelastus – Maastopalot sammuivat, mutta tulvat tulivat tilalle

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on satanut kahdessa vuorokaudessa yli 300 millimetriä vettä.

Australian Sydneyssä satoi rankasti torstaina 7. helmikuuta. Kuva: Bianca de Marchi / EPA

Kun Australia paloi, monet toivoivat sateita.

Nyt sateet ovat saapuneet, ja Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on saatu parissa vuorokaudessa yli 300 millimetriä vettä. Maan rannikolla on mitattu jopa kahdeksan metrin korkuisia jättiaaltoja.

Sateet ovat sammuttaneet lopullisesti muun muassa miljoonakaupunki Sydneyn eteläpuolella pari kuukautta raivonneen laajan maastopalon, joka ehti tuhota lähes 500 000 hehtaaria maata sekä 312 kotia.

Tuhannet palopelastajat sammuttavat maastopaloja Uudessa Etelä-Walesissa joulukuussa 2019. Kuva: Dan Himbrechts / EPA

Rankkasateet tuovat kuitenkin mukanaan uusia ongelmia. Vedentulo on saanut aikaan vaarallisia tulvia ja maanvyörymiä, Sydney Morning Herald -sanomalehti raportoi (siirryt toiseen palveluun).

Uuden Etelä-Walesin alueella ei ole satanut yhtä paljon vettä sitten 90-luvun lopun. Alueen pelastushenkilökunta on jo pelastanut kymmeniä ihmisiä tulvien tieltä ja kehottanut asukkaita eri puolilla osavaltiota jättämään kotinsa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Rankkasateiden lisäksi myös myrskytuulet ovat piiskanneet Uutta Etelä-Walesiä. Kovat tuulet ovat katkoneet puita ja vaurioittaneet rakennuksia.

Maastopalot riehuvat edelleen Australian länsiosissa, jossa lämpötilat ovat monin paikoin nousseet yli 42 asteen.

Vuosi 2019 oli mittaushistorian kuivin vuosi. Kuivuus teki kausittaisista maastopaloista vaarallisempia ja laajempia. Paloissa sai surmansa 33 ihmistä ja yli 3 000 kotia tuhoitui.

Lue myös:

Palojen korventamassa Australiassa sataa vihdoin – ja rankasti: Melbournessa kuukauden sateet puolessa tunnissa

Yle Australiassa: Rekat toivat kärsiville lehmille ja lampaille satoja tonneja heinää halki maan: “Kun kaveri on hädässä, silloin autetaan”

Toimittajalta: Maa palaa, mutta päästöhirmu Australia neuvottelee uusia kaivos- ja öljysopimuksia – ilmastotoimia vaativien tyrmistys kasvaa

"Täällä on epäuskoa, että voiko näin tapahtua" – Australian maastopaloalueen tuntumassa asuvan suomalaisen mukaan tuulet puhaltavat kovaa, päivästä ennakoitu tuhoisaa

Suomalaislääkärit joutuivat palojen saartamiksi Australiassa, toinen päätti jäädä, toinen pakeni lentämällä – “Mietin vain, koska tapaan kihlattuni uudestaan"

Australiassa kiista: Onko maastopalokatastrofin aikaan sopivaa puhua ilmastonmuutoksesta – katso videot valtavista paloista