1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtaistelut

Näin jatkuu taistojen talvi: Paperiteollisuuden sovittelu rutussa, Nokian tuotekehitys kompastelee, kaupan lakko uhkaa sulkea Prismat

Paperiteollisuuden lakko jatkuu ja työsulku alkaa. Maanantaina Pron lakkoon jää kymmeniä yrityksiä ja kohta ovat kaupatkin kiinni.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen (vas.) ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tapasivat jälleen valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan johdolla valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä sunnuntaina. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Kahden suuren työehtosopimuksen runnomisen kasaan odotettiin avaavan portteja myös muille sopimuksille.

Mutta ainakin nyt näyttää siltä, että teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden sopimukset eivät ole sittenkään tasoittaneet tietä muille aloille.

Viikonloppuna paperiteollisuuden lakonsovittelu pysyi rutussa. Avainsana siinä ja muissa lähiaikoina uhkaavissa lakoissa on sama: kiky.

Mistä paperiteollisuuden lakossa on kyse?

Paperiteollisuuden lakko on nyt kestänyt kaksi viikkoa. Työnantajat haluavat parempaa kilpailukykyä esimerkiksi kustannuksia vähentämällä, työntekijät taas haluavat eroon ilmaisista kiky-tunneista.

Riidan osapuolet saivat lauantaina aamuyöstä sovintoehdotuksen valtakunnansovittelijalta.

Työntekijöitä edustava Paperiliitto pyysi jatkoaikaa vastatakseen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesitykseen. Alun perin vastaus sovintoesitykseen olisi pitänyt antaa lauantai-iltaan mennessä.

Sunnuntaina Piekkala venytti vastausaikaa maanantai-iltapäivään uudella sovintoesityksellä. Piekkala ei kerro, pysyikö hänen esityksensä ennallaan. Piekkala puhui kuitenkin "esityksestä numero kaksi".

– Tämä aikataulu riittää, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Petri Vanhala valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén ihmetteli vastaamisajan pidentämistä.

– Tämä on ennenkuulumaton menettely ja toivotaan, että se myös jää ainutkertaiseksi.

Paperiliiton Vanhalan mukaan liiton hallituksen ja valtuuston noin 50 henkeä kokoontuvat huomenna maanantaina Hakaniemeen käsittelemään sovintoehdotusta.

Lue lisää: Yksinkertaisia kysymyksiä lakkoilusta: Mitä tehdä, jos ei kuulu liittoon? Entä jos on vuokratyöläinen?

Mitä paperiteollisuudessa seuraavaksi tapahtuu?

Paperiliiton lakon on määrä jatkua vielä toiset kaksi viikkoa helmikuun 24. päivään saakka.

Uusista lakoista ei ole tehty päätöstä. Lain mukaan niistä pitäisi ilmoittaa kahta viikkoa ennen, joten huomenna maanantaina koolla oleva Paperiliiton hallitus saattaa pohtia tätäkin vaihtoehtoa. Sunnuntaina Vanhala ei halunnut ottaa asiaan kantaa.

Neuvottelutunnelmista kertoo se, että huomenna maanantaina alkaa työnantajan julistama kolmen vuorokauden työsulku kahdessatoista paperi-, kartonki- ja selluteollisuusyrityksessä.

Lakkovahti UPM Kaukaan tehtaanportilla Lappeenrannassa 27. tammikuuta. Kuva: Lauri Heino / Lehtikuva

Paperiteollisuus seisoo siis valtaosin joko lakon tai työsulun takia.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n mukaan työsululla korostetaan tilanteen vakavuutta.

Lakossa on noin yhdeksäntuhatta Paperiliiton jäsentä.

Lue lisää: Metsäteollisuuden lakon venyminen nakertaa tehdaspaikkakunnan lapsiperheen taloutta – paperityöntekijä: "Ei paljon hymyilytä, jos nollatilejä alkaa tulla"

Miten vaikuttaa teknologiateollisuuden lakko?

Myös ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden neuvottelut ovat päätyneet solmuun ja lakko alkaa maanantaina.

Lakko koskee 90:ää teknologiayritystä. Pro ilmoitti eilen, että lakko jatkuu maaliskuun ensimmäiseen päivään eli viikon aiemmin ilmoitettua pidempään.

Huomenna alkavaan lakkoon osallistuu 7 000 teknologiateollisuuden toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä. Lakkolistalla on ensin on isoja teknologialan yrityksiä, esimerkiksi Nokia, Meyer Turku, ABB, Terrafame, Valmet Automotive ja Kone. Myöhemmin mukaan tulee myös pienempiä yrityksiä.

Kun lakko laajenee koskemaan koko alaa 24. helmikuuta, mukana on 22 000 toimihenkilöä.

Teknologiateollisuuden työnseisauksen piti alkaa alun perin tammikuun lopulla, mutta työministerin päätöksellä sitä siirrettiin kahdella viikolla.

Lakot eivät välttämättä pysäytä yrityksiä, mutta vaikeuttavat niiden toimintaa. Esimerkiksi Nokian tuotekehitys Oulussa pysähtyy ja vaikuttaa tuotekehityseen muuallakin yhtiössä.

Turussa Meyerin telakan toimihenkilöiden luottamusmies Osmo Salo arvioi, että muutamassa päivässä tuotanto pysähtyy rakennuskohteesta riippuen.

Miten lakot vaikuttavat arkeen?

Paperiliiton ja Pron lakot eivät vaikuta suomalaisten arkeen suoraan, mutta runsaan viikon kuluttua uhkaava Palvelualojen ammattiliiton PAMin lakko olisi jo tuntuvampi.

PAMin lakko koskisi 50 000 työntekijää. Viikolla kahdeksan lakko koskisi kaikkia S-ryhmän Prismoja sekä Sipoon ja Keravan logistiikkakeskuksia.

Viikolla yhdeksän lakossa olisivat PAMin työntekijät K-ryhmän Citymarketeissa ja yli kahdessakymmenessä noutotukussa, logistiikkakeskuksessa ja terminaalissa.

PAMin ja Kaupan liiton neuvotteluissa hiertävät vuokratyön käyttö, liian niukat osa-aikaisuudet ja kiky-tunnit.

Lue lisää: Tämä tehdas pyörii ilman kiky-tunteja – johtajan mukaan niistä olisi vain haittaa: "Ihmiset tekevät tosi paljon töitä ilmankin"

9.2.2020 klo 17:23 Korjattu: Lakossa on aluksi 7 000 toimihenkilöä ja kun lakko laajenee määrä nousee 22 000:een

9.2.2020 klo 17:40 Korjattu: Paperiliiton lakko kestää 24.2. asti, ei 23.2. kuten jutussa aiemmin kerrottiin.