Thaimaan joukkoampujaa piileskeltiin vessassa ja pöytien alla – "Kaikki olivat kauhuissaan"

Sattumanvaraisesti uhrinsa valinnut sotilas ampui ainakin 29 ihmistä ja kuoli lopulta itse poliisin luoteihin.

Thaimaa
Poliisit avustavat ihmisiä ulos rakennuksesta.
Ostoskeskuksessa loukussa olleita ihmisiä avustettiin ulos rakennuksesta sunnuntaiaamuna.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaan Nakhon Ratchasimassa ainakin 29 ihmistä lauantaina tappanutta sotilasta paenneet ihmiset ovat kertoneet kokemuksistaan medialle. Terminal 21 -ostoskeskuksessa olleet ihmiset piileskelivät muun muassa pöytien alla, varastoissa ja WC-tiloissa välttääkseen rakennuksessa liikkuneen asemiehen.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, viisi tuntia vessassa yhdessä äitinsä kanssa piileskellyt 13-vuotias Lapasrada Khumpeepong kuvailee uutistoimisto AFP:n haastattelussa verilöylyn alkuhetkiä.

Yksi naistenvessaan linnoittautuneista 20–30 ihmisestä oli opettaja Chanathip Somsakul, joka kertoo uutistoimisto AFP:lle piinaavista hetkistä.

Chanathip oli perheensä kanssa syömässä, kun ostoskeskuksessa alkoi kuulua laukausten ääniä. Perhe piiloutui WC-tiloihin, jonne johtava sisäänkäynti suljettiin kopeista irrotettujen ovien avulla.

Luodinreikiä ostoskeskuksen ikkunalasissa.
Luodinreiät ostoskeskuksen ikkunassa kertovat viikonlopun tapahtumista.Narong Sangnak / EPA

"Ihmiset eivät enää tienneet mihin uskoa"

Hän kertoo valvontakameroista tappajan liikkeitä seuranneen valvomon työntekijän välittäneen kännykällä tietoa piilossa olleille ihmisille.

– Kaikki olivat kauhuissaan ja ymmällään. Monenlaista tietoa liikkui niin paljon, etteivät ihmiset enää tienneet mihin uskoa, Chanathip sanoo.

Tappaja ilmeisesti vaelteli ostoskeskuksen tiloissa tuntien ajan.

Chanathip kuvailee pelottavaa hetkeä, jolloin piilopaikan oveen äkkiä jyskytettiin.

– Ajattelin, että se saattaa olla asemies. Eräs nainen kysyi "kuka siellä", mutta vastausta ei kuulunut. Nainen halusi avata oven, mutta me saimme suostuteltua hänet olemaan avaamatta.

Thaimaan kartta.
Hilppa Hyrkäs / Yle

Laukausten ääni sai ihmiset juoksemaan

Iltayhdeksältä piileskelijät saivat poliisilta tiedon, että rakennuksesta olisi turvallista poistua. Poistuminen sujui rauhallisesti aina pysäköintialueelle saakka. Laukausten ääni sai ihmiset kuitenkin ryntäämään juoksuun.

Rakennuksessa oli tässä vaiheessa edelleen suuri joukko ihmisiä piilossa. H&M-vaatekaupan varastossa piileskellyt filippiiniläinen opettaja Aldrin Baliquing sanoo meditoineensa pysyäkseen rauhallisena.

– Olin todella peloissani, sillä myymälä on sen paikan yläpuolella, jossa asemies piti panttivankeja, hän kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Poliisi ei ole vahvistanut tietoa panttivangeista.

Poliisi ampui ainakin 29 ihmistä tappaneen ja 57 ihmistä haavoittaneen sotilaan sunnuntaiaamuna.

Verilöylyn taustalla on viranomaisten antamien tietojen mukaan 32-vuotiaan ampujan raivostuminen kiinteistökaupoista. Sotilas varasti verilöylyssä käyttämänsä aseet ja ammukset varuskunnasta.

Mies puristaa sylissään poikansa valokuvaa.
Ruumishuoneelle saapunut Natthawut Karnchanamethee puristi sylissään poikansa Ratchanonin kuvaa.Rungroj Yongrit / EPA

Isä suree ainoan poikansa kuolemaa

– Tämä on ennenkokematonta Thaimaassa. Haluan tämän olevan viimeinen kerta, kun tällainen kriisi tapahtuu, pääministeri Prayut Chan-O-Cha painotti tavatessaan sairaalahoidossa olevia haavoittuneita.

13-vuotiaan poikansa Ratchanonin menettänyt Natthawut Karnchanamethee suree sitä, ettei lapsi edes ehtinyt syödä ateriaansa ennen kuolemaansa.

– Hän oli ainoa poikani. Halusin hänen vain olevan onnellinen, isä sanoo uutistoimisto Reutersille ruumishuoneella.

Lisää aiheesta:

Turvallisuusjoukot tappoivat Thaimaan joukkoampujan – 27 ihmistä kuoli ja 57 haavoittui sotilaan ammuskelussa

Lähteet: AFP, Reuters