Hyppää sisältöön

Tätä ei ole koskaan ennen tapahtunut: Sähkön hinta kääntyy ensi yönä negatiiviseksi

Atlantin myrsky tuo paljon tuulivoimaa samalla, kun lauha keli ja lakot vähentävät sähkön kulutusta.

Paljon tuulta, vähän kulutusta - sähkön hinta kääntyy negatiiviseksi maanantaina aamuyön tunneiksi. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Suomessa tehdään ensi yönä sähkömarkkinahistoriaa.

Pohjoismainen sähköpörssi (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että maanantain ensimmäisinä tunteina sähkön hinta kääntyy negatiiviseksi.

Matalimmillaan hinta on aamuyöllä kello kahden ja kolmen välillä, jolloin megawattitunnin hinta laskee 0,20 euroa miinukselle. Miinusmerkkisenä hinta pysyy aamuyöllä neljän tunnin ajan.

Energiaviraston markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen löytää ainutlaatuiselle tilanteelle selvän syyn.

– Tuotanto on suurempaa kuin kulutus, Madeiralta tavoitettu Paananen tiivistää.

Atlantin myrsky ja paperilakko

Tuulivoimaa odotetaan saatavan poikkeuksellisen paljon Atlantilta tulevien voimakkaiden tuulien ansiosta. Samaan aikaan leudon sään takia sähkönkulutus on vuoden aikaan nähden vähäistä. Myös paperiteollisuuden lakko on omalta osaltaan vähentänyt sähkön kulutusta.

Paanasen mukaan hinnat ovat olleet miinuksella useamman kerran Tanskassa ja Saksassa. Suomessa vastaavaa ei ole aikaisemmin sattunut.

Ensi yönä Tanskan hinta on menossa miinukselle peräti 2,7 euroa.

Sähkön tuottaja maksaa kuluttajalle, kun hinnat ovat negatiivisia, tiivistää energiaviraston markkinat-osaston johtaja Antti Paananen. Kuva: Markku Rantala / Yle

Pörssisähkön käyttäjälle alennus

Käytännössä negatiiviset hinnat tarkoittavat sitä, että sähköntuottaja maksaa sähkön kuluttajalle. Sähkönkuluttajat, joilla on pörssisähköön sidottu sähkösopimus saavat siis alennusta laskuunsa noiden tuntien ansiosta.

Suomessa vajaa kymmenesosa kotitalouksista on sitonut sähkösopimuksensa pörssiin. Tosin heilläkin on sopimuksessa tavallisesti kiinteä perusmaksu ja lisäksi pörssihinnan päälle tuleva marginaali. Tästä johtuen hinta kotitaloudelle ei mene miinukselle edes halvimpien tuntien osalta.

Myös alennus jää melko maltilliseksi, sillä 20 sentin negatiivinen hinta megawattitunnille tarkoittaa 0,02 senttiä kilowattituntia kohti Paananen muistuttaa.

Viime vuonna sähkön tukkuhinta laski lähes kuusi prosenttia.

Lue myös:

.
.