Hyppää sisältöön

Brasilian omat tiedot paljastavat Amazonin kiihtyneen tuhon – sademetsää hävisi Uudenmaan verran vuodessa, ja tahti jatkuu

Satelliittivalvontatietojen mukaan Amazonin metsäkato on kaksinkertaistunut presidentti Bolsonaron ensimmäisen vuoden aikana.

Metsähakkuita syvällä Amazonin sademetsässä Jamanxim-sivu-uoman varrella. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Amazonin metsäkato on ollut viime vuonna nopeinta vuosikausiin.

Brasilian avaruustutkimuskeskuksen INPEn seurantatietojen mukaan maailman suurinta sademetsää hävisi Uudenmaan aluetta vastaavan alan verran viime vuonna. Ala on lähes kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.

INPEn uusien tietojen mukaan Amazonin metsiä hävisi yli 9 tuhatta neliökilometriä vuodessa. Luku on suurin viiden vuoden satelliittiseurannan aikana.

Sademetsää hävisi hakkuiden, metsäpalojen ja luonnonvarojen hyödyntämisen alta.

Metsäkato johtaa sademetsän kuivumiseen ja muuttumiseen savanniksi, mikä on kohtalokasta ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. Amazonin sademetsät on suurin yksittäinen maapallon metsänielu. Kiihtyneen metsäkadon lisäksi tutkijat arvelevat metsän kyvyn sitoa ilman hiilidioksidia heikentyneen. (siirryt toiseen palveluun)

Metsäkadosta kertoi tiedesivusto Phys.org (siirryt toiseen palveluun).

Brasilian presidentti on aikaisemmin kiistänyt tiedot

Metsäkato osuu yksiin reilu vuosi sitten valitun presidentti Jair Bolsonaron valtakauden kanssa.

Bolsonaro on aikaisemmin kiistänyt INPEn tiedot ja irtisanonut (siirryt toiseen palveluun) keskuksen johtajan. Hän on ajanut kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa maan mahdollisuuksia hyödyntää sademetsiään ja jättänyt maansa parlamentille lakiesityksen, joka mahdollistaisi vesivoimalaitokset ja kaivokset alkuperäiskansojen mailla.

Brasilian alkuperäiskansojen asuin- ja suojelualueilla hiiltä on varastoitunut parhaiten (siirryt toiseen palveluun) alueen metsistä.

INPEn satelliittitietojen mukaan myös viime kuussa metsäkato on ollut vauhdissa, sillä sademetsää hävisi yli kahden Helsingin kaupungin pinta-alan verran. Luku on yli kaksinkertainen edelliseen tammikuuhun nähden ja mittaushistorian suurin määrä.

Sademetsiä raivataan pelloiksi yleisesti kesäkuukausina, jolloin hakkuumäärät ovat suurimmillaan.

Tiedot vahvistavat myös sen, että metsää häviää enemmän alkuperäiskansojen alueilta kuin muualta sademetsästä.

Tiedelehti Nature nimesi (siirryt toiseen palveluun) INPEn entisen johtajan maailman vaikutusvaltaisimpien tiedevaikuttajien joukkoon viime vuonna.

Lue myös:

.
.