Hyppää sisältöön

Myrskytuuli on katkonut sähköjä lännessä ja etelässä – laiva- ja lauttavuoroja peruttu, junia korvataan linja-autoilla idässä

Voimakas tuuli on vaikeuttanut tieliikennettä maan etelä- ja keskiosissa. Lumi- ja räntäsateet muuttavat ajokelin huonoksi maan itä- ja pohjoisosissa.

Jalankulkija Helsingin Merihaassa maanantaiaamuna 10. helmikuuta. Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva

Myrskytuuli on pyyhkäissyt yön aikana Suomen ylitse. Kova tuuli on myös katkonut mantereella sähköjä. Suurin osa sähköttömistä alueista on maan länsi- ja eteläosissa. Maanantaina puolenpäivän aikaan sähköttä on noin 1400 asiakasta 26 kunnassa, selviää energiateollisuuden sähkökatkokartasta (siirryt toiseen palveluun).

Ilmatieteen laitos poisti aamulla myrskyvaroituksen merialueilta. Kovan tuulen varoitukset ovat kuitenkin merialueilla voimassa.

Laiva- ja lauttavuoroja peruttu

Kovat tuulet ja korkeat aallot ovat vaikuttaneet lautta- ja laivaliikenteeseen. Esimerkiksi Eskilsön lossi Kaskisissa keskeytti sunnuntaina liikennöinnin huonon sään takia.

Viking Line puolestaan ilmoitti nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun) peruvansa sääolojen takia maanantaiaamuna lähtevän vuoron Maarianhaminan ja Tukholman välillä.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Silja Linen ja Viking Linen Ruotsin-laivoja jäi pysähtymättä Ahvenanmaalla myrskyisän sään vuoksi, mutta maanantaille Suomen-reittejä koskevia muutoksia ei ole tiedossa. Aamulla molemmista yhtiöistä arvioitiin, että myrsky on jo laantumassa. Yhtiöt tiedottavat mahdollisista peruutuksista ja myöhästymisistä niiden sattuessa.

Aiemmin sunnuntai-iltana Naantalista Ruotsin Kapellskäriin matkalla ollut Finnlinesin M/S Finnswan -autolautta joutui puolestaan kääntymään myrskyn takia Ruotsista takaisin Naantaliin, kertoi Iltalehti (siirryt toiseen palveluun). Alus lähti uudestaan Naantalista Ruotsiin maanantaiaamuna.

Myös Kotkan ja Pyhtään saaristoon lähtevät yhteysalukset on peruttu toistaiseksi huonon sään takia

Aamuliikennettä sateisessa ja tuulisessa Helsingissä 10. helmikuuta 2020.

Junia korvataan linja-autoilla

Maanantaina Karjalan radalla Joutsenon ja Lappeenrannan välisillä rataosuuksilla henkilöjunia korvataan linja-autoilla, kertoo VR. Puoli yhdeksän aikaan aamulla yhtiö arvioi, että järjestely kestää koko päivän.

Tällä tietoa vauriot johtuvat öisestä myrskystä, Rataliikennekeskuksesta kerrotaan STT:lle.

Aiemmin aamulla junaliikennettä korvattiin busseilla myös Savon radalla eri rataosuuksilla Kouvolan ja Kuopion välillä sähköratavaurion vuoksi. Yhdeksän aikaan VR kertoi, että vika on saatu korjattua ja liikenne palautuu normaaliksi.

Muualla maassa junaliikenteessä ei esiinny laajoja häiriöitä. Yhdeksän aikaan VR kertoi sivuillaan, että yhdeksän kymmenestä sen kaukojunista ja kaikki sen lähijunista kulkevat aikataulussa.

Aamun aikana ajokeli muuttuu huonoksi maan itä- ja pohjoisosissa lumi- ja räntäsateiden vuoksi.

Ylen meteorologi Seija Paasonen kertoo sään olevan helmikuuksi hyvin lauhaa.

– Lämpötilat poikkeavat normaalista jopa 8 astetta. Helmikuun sää on siis poikkeuksellisen lauhaa, Paasonen summaa.

Joensuun Kirkkodun jalkakäytävällä olivat isot vesirapakot maanantaiaamuna. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Yön aikana myrskyinen sää teetti töitä pelastustoimelle varsinkin maan lounaisosissa. Päivystävä palomestari Juha Penttilä kertoo, että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella kirjattiin yön ja aamun aikana noin 200 tehtävää. Normaalisti tehtävien määrä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä vaihtelee 10–20 välillä.

Lue myös:

Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23.00:een asti.

.
.