Aurinkopaneelit yleistyvät – sähkön siirtohinnan nousu on yksi osatekijä

Aurinkopaneelijärjestelmän takaisinmaksuaika riippuu sähkönkäytön määrästä.

aurinkopaneelit
En lång rad av solpaneler.
Kuvituskuva.Yle/Mikael Kokkola

Yhä useampi tuottaa sähköä omien aurinkosähköjärjestelmien avulla.

Savon Voima Verkon mukaan sillä on yhteensä 1 400 sähkön pientuottajaa. Viime vuonna uusia sopimuksia tehtiin 500. Yhtiön kaikista sähköliittymistä puolellatoista prosentilla on omaa sähkön tuotantoa, ensi vuonna määrä saattaa kasvaa jo kahteen prosenttiin, yhtiöstä arvioidaan.

Yhteensä Savon Voima Verkon pientuottajien aurinkopaneelien teoreettinen huipputeho on hieman yli yhdeksän megawattia. Se vastaa esimerkiksi pienen vesivoimalan tehoa. Huipputeholla tarkoitetaan tilannetta, jossa eri tuottajien paneeleista saataisiin samanaikaisesti täysi tuottoteho.

Markkinat kasvaneet nopeasti

Aurinkopaneelimarkkinoiden kasvu on ollut viime vuosina nopeaa. Kuopiolaisen, aurinkopaneeleita myyvän Savon Aurinkoenergia -yhtiön liikevaihto on kasvanut kolmen toimintavuoden aikana yhdeksään miljoonaan euroon.

Yhtiön toimitusjohtajan Arttu Voutilaisen mukaan kysynnässä näkyy sekä ilmastonmuutos että sähkön siirtohintojen nousu.

– Ilmastonmuutos on yksi vaikuttavimpia tekijöitä. Nyt sen huomaa. Vielä muutama vuosi sitten sen kehtasi hyvin harva edes myöntää, että tässä on myös sellainen ajatus, että voisi hiilijalanjälkeä pienentää, mutta nyt se on ihan selkeästi ihmisillä ajatuksissa. Sähkön siirron hinta on merkittävässä osassa, koska et oikein mitenkään muuten järkevällä tavalla pysty sitä siirtoa ja sähköveroa pienentämään.

Takaisinmaksuaika riippuu kulutuksen määrästä

Voutilaisen mukaan aurinkopaneelijärjestelmän hinta keskimääräiseen omakotitaloon asennettuna on noin 10 000 euroa. Talot ovat kuitenkin erilaisia ja sähkönkulutuksen määrä vaihtelee suuresti.

Järjestelmän takaisinmaksuaika riippuu Voutilaisen mukaan kohteen koosta. Isolla kulutuksella kuten maatilalla investointi voi maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa. Keskimääräinen takaisinmaksuaika on Voutilaisen mukaan 10–20 vuotta.

– Takuut alkavat olla 25 vuoden pituisia ja laitteen kestoikä noin 40 vuotta. Se on niin pitkäaikainen järjestelmä, että kannattaa ennemmin miettiä pääoman tuottoa, koska sähkön hinta nousee jatkuvasti. Jos hommaa vaikka sijoitusasunnon, ei siinäkään lasketa takaisinmaksuaikaa vaan pääoman tuottoa, sanoo Voutilainen.

Sähköyhtiöt ostavat myös aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä, jos sitä jää yli oman käytön. Voutilaisen mukaan sen takia paneeleita ei kuitenkaan kannata hankkia, vaan sähkö kannattaa käyttää itse ja jos siitä jää jotain myyntiin, siitä saa vähän ylimääräistä tuottoa.