1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. telakkateollisuus

Muutama iso kauppa pelasti teollisuuden koko viime vuoden tilauskasvun – alan tuotanto kasvoi kaksi prosenttia

Telakkateollisuuden joulukuun tilaukset nostivat metalliteollisuuden tilausluvut näennäisen huimaan kasvuun. Muilla teollisuuden aloilla tilausmäärät laskivat.

telakkateollisuus
Meyerin telakka Turussa.
Telakkateollisuuden joulukuulle kirjatut muutamat isot tilaukset nostivat koko viime vuoden tilauskasvun plussan puolelle. Jyrki Lyytikkä / Yle

Teollisuuden uusien tilausten arvo nousi nyt joulukuussa peräti 32,1 prosenttia vuoden 2018 joulukuusta. Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) lukuja selittää metalliteollisuuden 52,2 prosentin tilausten kasvu.

Noin huimien lukujen taustalla on muutama telakkateollisuuden saama tilaus. Tilastokeskus huomauttaa, että kuukausittaiset heilahtelut ovat tyypillisiä, koska isotkin tilaukset kohdistetaan tilastoissa yhdelle kuukaudelle. Näin lukujen taustalta selviää, että joulukuuta lukuun ottamatta kaikkien muiden kuukausien uusien tilausten kasvu jäi miinukselle.

Siten koko teollisuuden uusien tilausten arvo nousi viime vuonna vain 0,7 prosenttia vuoden 2018 luvuista.

Kun kaikki teollisuuden luvut lasketaan, niin muiden teollisuuden alojen uusien tilausten määrä laski joulukuuta 2019 joulukuuhun 2018 verrattuna. Esimerkiksi kemianteollisuuden tilausten määrä laski 3,6 prosenttia ja paperi- ja kartonkipuolen 7,4.

Tilastokeskuksen luvuista (siirryt toiseen palveluun) selviää myös, että teollisuustuotanto kasvoi koko viime vuonna tasan kaksi prosenttia toissa vuodesta. Kuukausittain verrattuna teollisuustuotanto nousi nyt joulukuussa 0,6 prosenttia vuoden 2018 joulukuusta.

Eniten kasvoi sähkö- ja elektroniikkateollisuuden kausitasoitettu tuotanto ja eniten laski tuotanto kemianteollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa.

Lue seuraavaksi