Hyppää sisältöön

Analyysi: Nämä syyt mahdollistivat Parasiten historiallisen voiton – Oscarit eivät ole enää pappakerho

Oscar-gaala osoitti, että amerikkalaiset eivät pelkää enää elokuvien tekstityksiä, kirjoittaa elokuvatoimittaja Janne Sundqvist.

Parasite palkittiin parhaana elokuvana.
Koko lähetys Hollywoodista, jossa jaettiin jo 92. kerran maailman kuuluisimmat elokuvapalkinnot.

Kun Bong Joon-ho kiipesi Dolby-teatterin lavalle maanantain vastaisena yönä neljännen kerran, oli hän tehnyt historiaa. Eteläkorealaisen ohjaama Parasite voitti parhaan elokuvan Oscarin ensimmäisenä ei-englanninkielisenä teoksena.

Pääpalkintoa ennen Parasite voitti parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen, kansainvälisen elokuvan ja ohjauksen palkinnot. Bong aloitti kolmannen puheensa sanomalla, että uskoi varmuudella palkintojen jäävän kahteen ensimmäiseen.

Vielä suurempi yllätys oli kuitenkin tulossa. Oscareiden historiaan kirjoitettiin uusi luku, ja se kirjoitettiin koreaksi.

Tässä jutussa kerromme, miksi tämänvuotinen Oscar-gaala on merkki elokuva-akatemian muutoksesta kohti monipuolisempaa, kansainvälistä elokuvakulttuuria.

Hyvästit pappakerholle

Kuvassa Bong Joon-hon kanssa Parasiten näyttelijöitä, jotka eivät saaneet ehdokkuuksia vaikka voittivat näyttelijöiden killan ensemble-palkinnon. Kuva: Robyn Beck / AFP

Parasiten voittoon ei uskottu etukäteen, koska Oscarit jakava elokuva-akatemia on ollut valinnoissaan häiritsevän vanhoillinen. Iso osa äänestäjistä on iäkkäitä valkoisia miehiä, jotka ovat mieltyneet tuttuihin ja turvallisiin teoksiin.

Monien viime vuosien voittajaelokuvien perusteella maailman tärkeimmän elokuvapalkinnon nimi voisi yhtä hyvin olla ”ok boomer” kuin Oscar. Parhaaksi elokuvaksi on äänestetty elokuvia, kuten Green Book, Argo tai Crash. Sellaisia, joista ei jää jälkeä elokuvahistoriaan.

Maanantain vastaisena yönä Taistelulähetit – 1917 -elokuvan uskottiin voittavan, koska sotamuistelot ovat historiallisesti istuneet akatemian pirtaan.

Parasiten mahdollisuuksia puolestaan epäiltiin, koska elokuva-akatemian yhdysvaltalaisen enemmistön ei uskottu välttämättä edes katsovan tekstitettyä elokuvaa.

Riittävän moni akatemian jäsen oli kuitenkin katsonut Parasiten ja pitänyt näkemästään.

Ongelmia ei enää vähätellä

Joker-näyttelijä Joaquin Phoenix piti gaalan suorimman ja koskettavimman puheen. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Illan parhaan puheen (siirryt toiseen palveluun) piti miespääosan palkinnon Joker-elokuvasta saanut Joaquin Phoenix. Hän jatkoi viikko sitten brittien Bafta-gaalassa aloittamastaan teemasta eli tasa-arvosta elokuva-alalla.

Puhe eteni alan seksismistä, rasismista ja seksuaalivähemmistöjen sekä alkuperäiskansojen oikeuksista toiseen hänelle tärkeään teemaan: eläinten oikeuksiin ja veganismiin. Phoenix sanoi keskinäistä kilpailua tärkeämpää olevan ihmisten kyky saada aikaan hyvää yhdessä työskentelemällä.

Lopuksi hän siteerasi koskettavasti edesmenneen veljensä River Phoenixin kirjoittamia laulun sanoja:

– Juokse hätiin rakkaus mukanasi ja sitä seuraa rauha.

Muut gaalan esiintyjät vitsailivat tasa-arvon puutteesta välillä vaivaannuttavuuteen asti. Se osoitti kuitenkin, että Oscareiden järjestäjät uskaltavat tunnustaa tasa-arvo-ongelman.

Psykologiasta tunnetun viisauden mukaan ongelman tunnustaminen on usein ensimmäinen askel paranemiseen. Sillä matkalla elokuva-akatemia on jo ottanut ensimmäisiä askelia.

Uudistukset alkavat nyt näkyä

Elokuva-akatemian pahin pelko on, että se menettää merkitystään. Oscar-gaalan katsojaluvut ovat laskeneet vuodesta toiseen ja erityisen vähän tapahtuma kiinnostaa nuoria.

Akatemian onneksi se ei näytä enää samalta kuin joitakin vuosia sitten. Vuosien 2015 ja 2016 kohut täysin valkoisista näyttelijäehdokkaista herättivät järjestön siihen, että jotain täytyy tehdä ja nopeasti.

Kohuista alkaneet rekrytoinnit ovat lisänneet jäsenistöä noin 50 prosentilla. Uusista jäsenistä noin puolet on naisia ja vajaa kolmannes ei-valkoisia elokuvantekijöitä. Jäseniä on haalittu myös eri puolilta maailmaa.

Niinpä 2020-luvun noin 9 000 -henkinen elokuva-akatemia on moninaisempi valikoima erilaisia ihmisiä kuin aiempina vuosikymmeninä.

Jokerin säveltäjä Hildur Guðnadóttir voitti parhaan musiikin palkinnon. Kuva: Kevin Winter / AFP

Uudistusten tulokset alkavat näkyä. Esimerkiksi _Jokerin _säveltäjä Hildur Guðnadóttir voitti parhaan musiikin palkinnon ensimmäisenä naisena yli 20 vuoteen. Puheessaan islantilainen kannusti naisia tekemään musiikkia.

– Meidän täytyy kuulla teidän äänenne, hän sanoi.

**Lue lisää: **