Hyppää sisältöön

Paperiteollisuuden työtaistelut päättyvät jo tänään, myös teknologiateollisuuden toimihenkilöistä päästiin sopuun

Teknologiateollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin huomenna. Paperitehtailla palataan puolestaan seuraavaan alkavaan työvuoroon.

Päättyykö paperiteollisuuden lakko?
Päättyykö paperiteollisuuden lakko?

Työntekijöiden Paperiliitto ja työnantajia edustava Metsäteollisuus ovat hyväksyneet tänään sovintoehdotuksen paperiteollisuuden työntekijöitä koskevassa työehtokiistassa.

Muun muassa sellu- ja paperitehtaita sulkeneet työtaistelut päättyvät näin ollen välittömästi. Työntekijät palaavat töihin seuraavaan työvuoroluettelon mukaiseen työvuoroonsa.

– Nyt aletaan laittaa tehtaita käyntiin. Kyllä alkaa ihmiset palaamaan yövuoroon töihin, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Syntynyttä ratkaisua Vanhala kuvailee kompromissiksi.

– Sovittelija kun tekee kakun, niin siinä on vähän hiekkaa ja kermaa molemmille. Sen kanssa nyt mennään. Kiky-tunnit poistuvat ja palkankorotukset noudattavat suunnilleen yleistä linjaa tai ovat vähän alle.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo, että työnantaja saa kikyn osalta uuteen sopimukseen itselleen mieleisemmän ratkaisun.

– Juhannusseisokkia on lyhennetty 24 tunnilla. Kiky korvattiin tällä ja muilla elementeillä kokonaisuudessaan.

Vaneritehtaita ja sahoja koskeva mekaanisen metsäteollisuuden lakko ei vielä pääty, vaan sen sovittelua jatketaan keskiviikkona.

Työnantajien Metsäteollisuus on syyttänyt palkansaajapuolta edustavaa Teollisuusliittoa haluttomuudesta neuvotella kiistaan ratkaisua. Valtakunnansovittelijan mukaan Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus jatkavat työskentelyä keskenään ennen keskiviikkoa.

Teknologiateollisuuden toimihenkilöille yleisen linjan mukaiset korotukset

Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus hyväksyivät aiemmin tänään neuvottelutuloksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehdoista.

Sopimuksen hyväksyminen tarkoittaa sitä, että teknologiateollisuuden toimihenkilöiden tänään alkanut lakko päättyy ja töihin palataan jo huomenna.

Neuvottelutulos syntyi myöhään yöllä ja se käsiteltiin liittojen hallinnoissa tänään päivällä.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan sopimuksen palkankorotukset noudattavat niin kutsuttua yleistä linjaa.

– Ensimmäisen vuoden osalta tulee 1,3 prosentin yleiskorotus, toisen vuoden osalta 1,2 prosentin korotus, Malinen sanoo.

Lisäksi palkkojen korottamiseen käytetään vuonna 2021 yritys- tai työpaikkakohtainen erä, jonka suuruus on 0,8 prosenttia.

Myös toimihenkilöiden sopimuksesta poistuvat kiky-tunnit – ainakin entisessä muodossaan. Teknologiateollisuuden mukaan "tilalle tulee useita työaikaa ja joustoa lisääviä sekä kilpailukykyä parantavia elementtejä".

Pro kertoo tiedotteessaan, että käytännössä luottamusmiehen kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella voidaan paikallisesti pidentää toimihenkilön työaikaa enintään 32 tuntia vuodessa. Sopimuksessa on määriteltävä tälle myös korvaus ja toteutustapa.

Jos pidennyksestä ei päästä luottamusmiehen kanssa sopimukseen, työnantaja voi osoittaa toimihenkilölle 8 tunnin yhtämittaisen työvuoron palkallisena kerran kalenterivuodessa. Malisen mukaan Pro ei hyväksynyt ratkaisua mielellään.

– Työaikaratkaisu on hankala. Joillakin isoilla työpaikoilla on käytössä nyt tehtyä sopimusta parempia työaikaratkaisuja, Malinen sanoo Pron tiedotteessa.

Lue myös:

Teknologiateollisuus ja Ammattiliitto Pro ovat päässeet sopuun työriidassa – liittojen pitää vielä hyväksyä neuvottelutulos

Paperiliitto ja metsäteollisuus valtakunnansovittelijan puheille työehtokiistassa

Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23.00:een asti.