Kiinalainen kommuuni

Kiina on viimein niin rikas, että nuoret haluavat takaisin maalle.

Tämä on Tang Guanhuan perustaman yhteisön pakopaikka Etelä-Kiinan Fujianissa. Tang perusti kommuunin vaimonsa kanssa viisi vuotta sitten. Hän sanoo saaneensa tarpeekseen kulutuskeskeisestä elämäntavasta.

Tein grafiikkaa mainoksiin ilman että tiesin, mitä mainostettiin. Minun piti vain houkutella ihmiset ostamaan. Tekemämme työ palvelee järjestelmää, joka kontrolloi meitä.

Tang Guanhua

Viime vuosina Kiinan maaseudulle on syntynyt useita vastaavanlaisia yhteisöjä. Trendi on uusi, sillä Kiinassa muuttoliike on vuosikymmenien ajan suuntautunut jättimäisiin miljoonakaupunkeihin. Nyt pieni joukko ui vastavirtaan.

Tangin yhteisöllä ei ole tavoitteita, sääntöjä eikä poliittista agendaa. Kuka tahansa on tervetullut, kunhan ei häiritse muita. Useimmat tulijat ovat kolmekymppisiä kaupunkilaisia. Osa viipyy viikon, osa pidempään.

Yksi asukkaista on Jing Sun. Hän jätti toimittajan työnsä Pekingissä ja muutti yhteisön maille telttaan. Jing käyttää päivänsä rakentamalla asumuksia luonnonmateriaaleista.

En ole katunut, että lopetin työni. Se on paras päätös, jonka olen tehnyt. Tarvitsen täällä paljon vähemmän ollakseni tyytyväinen.

Jing Sun

Moni tulija elättää itsensä pätkätöillä. Yhteisö sanoo haluavansa olla omavarainen, mutta siihen on vielä matkaa. Myös Jing on pohtinut osa-aikatyötä maalla.

Yhteisössä asuu kymmenkunta ihmistä ja 11 kanaa. Välillä ovet on avattu kaikille halukkaille, ja kuka tahansa on voinut tulla tutustumaan elämään kommuunissa.

Kun ihmiset ovat täällä yhdessä, keskiössä ei ole kulutus tai kilpailu. Puhumme pienistä, yksinkertaisista asioista. Se tekee meidät onnelliseksi.

Jing Sun

Yhteisö saa tehdä 200 hehtaarin alueella mitä vain, kunhan toimii ekologisesti. Kiinalainen järjestö on maksanut maanvuokran vuosiksi eteenpäin.

Kiinassa luonnonmukaisuus ja kulutuskriittisyys eivät ole koko kansan puheenaiheita. Siksi ulkopuolisten ei aina ole helppoa ymmärtää, mistä kommuunielämässä on kyse.

Kyläläiset kyselevät välillä, miksi te olette täällä. Sanon, että olemme tulleet oppimaan ja elämään. Näen heidän silmistään, että he ovat hämmentyneitä.

Jing Sun

Suorituskeskeisessa Kiinassa oravanpyörästä hyppääminen on yhä varsin harvinaista. Uranousu, raha ja menestyminen ovat tavallisia unelmia, joita ei juuri kyseenalaisteta.

Totta kai toivon, että tämä paikka on jonain päivänä kukoistava puutarha. Mutta en halua odottaa liikoja. Omistaudun vain asioille, joista nautin, ilman sen suurempia toiveita siitä, että saavutan jotain.

Tang Guanhua

Tekijät

Teksti ja kuvat

Jenny Matikainen

Videot

Karsten Hohmann

Julkaistu 30.7.