Lapin yliopisto aloittaa yt-neuvottelut

Rehtori Antti Syväjärvi sanoo, että yt-neuvottelujen syynä on talouden tasapainottaminen.

Lapin yliopisto
yliopistoväkeä valmistautumassa ulosmarssiin
Lapin yliopiston työntekijöitä valmistautumassa ulosmarssiin maanantaina.Vesa Vaarama / Yle

RovaniemiLapin yliopisto aloittaa yt-neuvottelut. Yliopiston tavoitteena on vähentää noin 40 työntekijää.

Yliopiston rehtori Antti Syväjärvi sanoo, että yt-neuvottelujen syynä on talouden tasapainottaminen.

– Lapin yliopisto on tehnyt negatiivista tulosta jo useita vuosia ja talous on saatava tasapainoon. Lisäksi haluamme talousnäkymät nykyistä paremmin ennustettaviksi ja varaudumme investointeihin, Syväjärvi perustelee.

Hänen mukaansa yliopiston on löydettävä noin 2,5 miljoonan euron säästöt. Se vastaa noin 40 työntekijän palkkakustannuksia.

– Vielä emme tiedä, joudummeko irtisanomisiin tai mistä työntekijöitä vähennettäisiin.

Historian ensimmäiset

Yt-neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Rehtori arvioi, että neuvottelut päättyvät aikaisintaan 30. maaliskuuta.

Kyseessä ovat ensimmäiset yt-neuvottelut Lapin yliopiston historiassa.

– Lähes kaikissa muissa Suomen yliopistoissa on käyty yt-neuvotteluja. Yliopistoilla on mittavia haasteita rahoituksen kanssa, Syväjärvi sanoo.

Yliopisto kertoi asiasta maanantaina. Noin kolmekymmentä työntekijää marssi työpaikaltaan ulos kello 14 vastalauseena työnantajan ilmoitukselle.

"Ihmiset ovat järkyttyneitä"

– Totta kai ihmiset ovat järkyttyneitä. Neljäkymmentä on iso määrä. Kyllähän se pelottaa, ketä se koskee, Lapin yliopiston henkilökuntayhdistyksen puheenjohtaja, ammattiliitto Pron pääluottamusmies Katariina Soudunsaari sanoo.

Hänen mukaansa yliopiston palveluksesta jää vuosittain eläkkeelle runsaasti ihmisiä, tänä vuonna heitä on kymmenkunta.

– Ovat näin mittavat yt:t tarpeellisia?

Ei yllätys kaikille

Yliopiston yt-neuvottelut eivät kuitenkaan tulleet yllätyksenä kaikille työntekijöille.

– Olemme käyneet vakavia keskusteluja yliopiston tilanteesta ja tulevaisuudesta. Siinä mielessä tämä ei aivan yllättävä ja odottamaton ole, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön
Jukon pääluottamusmies Jarmo Kiuru sanoo.

Jarmo Kiuru, oikeusinformatiikan lehtori ja JUKOn pääluottamusmies Lapin ylipistossa
Jukon pääluottamusmies Jarmo Kiuru.Marko Junttila

Hänen mukaansa henkilökunta on ollut tyytyväinen siihen, että aikaisemmin yliopisto ei ole turvautunut yt-neuvotteluihin.

– Olemme kehuneet yliopiston johtoa, että näissä myrskyissä missä yliopistot ovat olleet, on selvitty näinkin pitkälle ilman näin radikaaleja keinoja.

Suomen pohjoisimman yliopiston palveluksessa on noin 600 työntekijää.

Juko: Vähennystarve suhteellisen suuri

Jukon toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mukaan yliopiston tavoittelema 40 henkilön vähennys on suhteessa suuri henkilöstömäärään.

– Odotamme, että henkilöstön ääntä ja ehdotuksia kuullaan neuvotteluissa ja että luottamusmiehillä on käytössään kaikki tarvittava tieto. Teemme kaikkemme ja pyrimme löytämään omalta osaltamme vaihtoehtoja, jotta yliopistoväki saa pitää työpaikkansa, Löfgren sanoo Jukon tiedotteessa.

Jukon mukaan Lapin yliopiston yt-ilmoitus varjostaa myös perjantaina 7. helmikuuta alkaneita yliopistojen työehtosopimusneuvotteluja.

JHL: Ylimitoitettu

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pitää vähennystarvetta ylimitoitettuna.

– Yliopistojen talous kaikkinensa on parantumassa, sillä esimerkiksi yliopistoindeksin jäädytys on poistettu. Sen myötä rahoitusta on siis tulossa myös Lapin yliopistolle. Lisäksi myös muun muassa Sitran pääomitus uutena tulonlähteenä helpottanee yliopiston tilannetta, JHL toteaa tiedotteessaan.

JHL:n mukaan Lapin yliopiston henkilöstö on ollut erittäin sitoutunut konsernin kehittämiseen ja siksi ilmoitus yt-neuvotteluista on "erityisen järkyttävä".

JHL epäilee, että työntekijöitä saatetaan yrittää siirtää halvempien työehtojen piiriin.