1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hakusaarto

Tehy ja SuPer asettavat hakusaarron Pohjois-Suomen osuuskunnalle

Saarto on voimassa siihen asti, että osuuskunta yhtiöineen suostuu neuvottelemaan talokohtaisesta työehtosopimuksesta.

Hakusaarto
Sairaanhoitaja potilashuoneen ovella, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.
Tehyn ja SuPerin jäsenet eivät liittojen mukaan hae töitä osuuskunnasta ja sen alaisista yrityksistä.Jari Kovalainen / Yle

Tehy ja SuPer ovat julistaneet saartoon Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunnan ja sen alaiset tytäryhtiöt.

Muun muassa Tervia Osaajat Oy tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien sekä Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän alueille.

Ammattiliittojen mukaan osuuskunta ja sen tytäryhtiöt eivät ole suostuneet neuvottelemaan niiden kanssa omasta työehtosopimuksesta, vaikka osuuskunnan tytäryhtiöineen on tarkoitus tulevaisuudessa työllistää myös Tehyn ja SuPerin edustamia hoitajia.

Käytännössä hakusaarto tarkoittaa sitä, että Tehyn ja SuPerin jäsenet eivät liittojen mukaan hae töitä osuuskunnasta ja sen alaisista yrityksistä tai solmi työsopimusta saarron kohteena olevien organisaatioiden kanssa.

– Haluamme turvata jäsentemme työehdot ja mahdollisuuden auttaa ja valvoa heidän etuaan myös tulevaisuudessa. Tämä ei ole mahdollista ilman liittojen ja työnantajan tekemää työehtosopimusta, Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo tiedotteessa.

Saarto astuu voimaan maanantaina 10. helmikuuta. Saarto on voimassa siihen asti, että osuuskunta yhtiöineen suostuu neuvottelemaan talokohtaisesta työehtosopimuksesta.

– Edellytämme, että osuuskunta tytäryhtiöineen solmii talokohtaisen työehtosopimuksen Tehyn ja SuPerin kanssa ennen hoitajia koskevan toiminnan aloittamista, koska edustamme ehdotonta ja ylivoimaista enemmistöä hoitajista, SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno toteaa.

Pohjoisten sairaanhoitopiirien osuuskunta aloitti toimintansa viime vuoden lopulla.

Lue seuraavaksi