Influenssarokotteen ehtii ottaa vielä ennen epidemian huippua – riskiryhmien maksuttomista rokotteista jäljellä yli kolmasosa

Uudenmaan influenssakausihuipun ennustetaan ajoittuvan maaliskuulle.

influenssa
Lähikuva hoitajan hansikoidusta kädestä pistämässä rokotetta miehen karvaiseen olkavarteen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos hankki tämän influenssakauden varalle 1,7 miljoonaa annosta pistettävää influenssarokotetta. Pikkulapsille rokote voidaan antaa myös nenäsumutteena. Sabastien Nogier / EPA

Talven influenssakausi on vilkastumassa lähiviikkoina, arvioi Husin epidemiologisen yksikön apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

– Tehohoidossa tai -valvonnassa on ollut Hus-alueella 19 ihmistä. Heistä noin 80 prosenttia on ollut perussairaita ja rokottamattomia.

Kausi-influenssa on johtanut tehopotilailla kuolemaan apulaisylilääkäri Ruotsalaisen mukaan tähän mennessä kolmessa tapauksessa.

– Kuolleisuus on 16 prosenttia eli varsin korkea. Vuosittain teho- ja valvontahoidossa olevien influenssakuolleisuus vaihtelee 10–20 prosentin välillä.

Apulaisylilääkäri Ruotsalainen kehottaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvia eli yli 65-vuotiaita, perussairaita, pikkulapsia ja raskaana olevia käymään maksuttomassa rokotuksessa terveysasemalla. Rokotteen antaman suojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa.

– Influenssahuippua odotellaan maaliskuun puolelle, joten rokotteen ehtii hyvin vielä ottaa.

Rokote suojaa neljää kiertävää virusta vastaan

Suomeen on tilattu riskiryhmille ja heidän lähipiirilleen noin 1,7 miljoonaa pistettävää maksutonta influenssarokotetta ja 116 000 lasten nenäsumuterokotetta. Pistettävää nelitehoista rokotetta on jäljellä apulaislääkäri Ruotsalaisen mukaan noin 700 000 kappaletta.

– Koko maassa on kirjattu annetuksi noin 1,03 miljoonaa rokotetta. Tällä hetkellä yli 65-vuotiaista aikuisista noin puolet on rokotettu ja alle 7-vuotiaista lapsista noin kolmasosa.

Kausi-influenssarokote antaa suojan neljää erilaista Suomessa ja muualla maailmassa kiertävää influenssavirusta vastaan.

– Se suojaa kahta A-virusta ja kahta B-virusta vastaan. Esimerkiksi yksi niistä on kausi-influenssana kiertävä sikainfluenssan jälkeläisvirus AH1N1, joka näyttäisi olevan tällä kaudella lisääntymässä meillä Suomessa.