Sairaalan yöpäivystys jatkuu Forssassa

Perusterveydenhuollon lääkäripäivystyspalvelu jatkuu Terveystalolta hankittuna.

Päivystävä sairaala / terveyskeskus
Forssan sairaalan kyltti
Forssan sairaalan yöpäivystyksen lakkautusuhka sai aikaan vilkkaan keskustelun mielenosoituksineen.Eeva Hannula / Yle

Forssan sairaalan yöpäivystys jatkuu vuoden 2022 loppuun asti. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallitus päätti asiasta kokouksessaan päivällä. Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) kertoo, että ratkaisuun päädyttiin neuvottelujen ja tarjouskilpailun kautta.

– Se on demokraattinen päätös. Laskelmia on tehty puolesta ja vastaan ja kuntien meiltä edellyttämät säästötoimet ovat tosi mittavat. Tämä on saanut kuntalaiset liikkeelle ja se on tietysti tunteita herättävä, iso asia. Se on palvelu, joka on jouduttu monilta alueilta jo siirtämään isommille alueille, mutta tällä päätöksellä se jatkuu meillä.

Kokouksessa Ilkka Joenpalo (sd.) teki muutetun päätösesityksen siitä, että yöpäivystys lääkärivetoisena olisi lakannut, mutta yöpäivystystä olisi kehitetty sairaanhoitajavetoisesti huhtikuun alusta alkaen. Tämä äänestys päättyi 5-6. Sitten äänestettiin ehdotuksesta, että yöpäivystys jatkuisi ennallaan, mikä tulikin hallituksen päätökseksi äänin 7-4.

Asukkaalle palvelut jatkuvat siis ennallaan.

Lisäpaineita säästöihin

Kunnat ovat edellyttäneet hyvinvointikuntayhtymältä vain kolmen prosentin kasvua tämän vuoden talousarvioon ja siihen raamiin pääseminen tekee tiukkaa. Yhtymäjohtaja Katariina Korhonen kertoo, että ratkaisu luo aikamoisia lisäpaineita eri säästötapojen löytämiseksi.

– Meidän osaltamme työ jatkuu. Yt-neuvottelut ovat käynnissä, alun perin niiden aikataulu oli maaliskuun loppuun. Nyt tämän päätöksen takia aikataulua on jouduttu nopeuttamaan.

Korhosen mukaan toimintaa tarkastellaan laidasta laitaan. Keinoina ovat olleet esillä kesä- ja pyhäsulkujen pidentäminen, hoitomaksujen korottaminen ja henkilöstön käytön optimointi yksiköstä toiseen. Ratkaisuja ei ole vielä tehty.

Hallitus päätti perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen lääkäripäivystyspalvelun hankinnasta. Se jatkuu Terveystalolta hankittuna. Hinnasta päättäjät eivät vielä tässä vaiheessa suostuneet sanomaan mitään ennen kuin sopimus on allekirjoitettu.

Forssan sairaalan ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys on järjestetty sosiaali- ja terveysministeriön erityisluvalla. Tällä hetkellä erityisjärjestämislupa on vuoden 2022 loppuun saakka.