Näyttelijä Juha Muje on kuollut

Muje työskenteli Kansallisteatterissa vuodesta 1997 alkaen ja jäi eläkkeelle vuonna 2013.

Juha Muje
Juha Muje
Juha Muje oli kuollessaan 69-vuotias. Mikko Stig / Lehtikuva

Näyttelijä Juha Muje on kuollut, kertoo Kansallisteatteri. Muje oli kuollessaan 69-vuotias. Mujeen omaiset vahvistivat suru-uutisen.

Muje työskenteli Kansallisteatterissa vuodesta 1997 alkaen ja jäi eläkkeelle vuonna 2013. Hänen viimeinen roolinsa Kansallisteatterissa nähtiin Pirkko Saision ja Jussi Tuurnan teoksessa Musta Saara.

Juha Mujeen viimeiseksi teatterityöksi jäi Turun Kaupunginteatterin Katoava maa -esitys. Hän ehti mittavan uransa aikana työskennellä laajalti myös muissa teattereissa ja tehdä runsaasti mieleenpainuvia elokuvarooleja. Muje oli myös rakastettu ääninäyttelijä.

Juha Muje sai Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnon vuonna 2007.

Hänen muistelmateoksensa Juha Muje – näyttämöllä ja kulisseissa ilmestyi vuonna 2017.

Helmikuun alussa Muje vetäytyi Turun Samppalinnan Kesäteatterin pääroolista vakavan sairauden takia. Muje oli ollut pitkään mukana suunnittelemassa tulevan kesän Mielensäpahoittaja-musiikkinäytelmää.

Lapin-matka teki vaikutuksen

Kiireistä, teatterintäyteistä elämäänsä Muje kertasi vuonna 2019 Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa. Töitä hän teki vielä eläkepäivilläänkin.

– No joo, olin mä tuossa puoli vuotta eläkkeellä, hän sanoi.

Tuon syksyn aikana näyttelijä toteutti haaveensa Lapin-matkasta.

– En ollut koskaan nähnyt Lapin ruskaa. Sanoin vaimolle, että lähdetkö mun kanssa nyt Lappiin, kun ei tarvitse lähteä töihin.

Reissu teki lähtemättömän vaikutuksen. Pariskunta ihaili Muonion seudulla mäeltä avautuvaa maisemaa, horisontissa kohoavia Pallastuntureita.

– Kello oli yksitoista. Mä ajattelin, että kaverit menevät Kansallisteatterissa harjoituksiin, mutta mä näen Pallastunturit tuolla. Silloin tuntui sellainen vapauden tunne, mitä en ollut koskaan kokenut, Muje myhäili.

Juha Muje vieraana Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Mistä roolista muistat Juha Mujeen? Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23.00:een asti.

Lue aiheesta lisää:

Elävä arkisto: Taiteilijaelämää: Juha Muje

Elävä arkisto: Raid koukutti katsojat jännittämään kaipauksen ja koston seuraamuksia

Elävä arkisto: "Näytteleminen on yritys sukeltaa toisen ihmisen sielunelämään ja esittää se", sanoo näyttelijä Juha Muje

Yle Areena: Raid