Abit ja vanhat kokoontuvat Kalajoelle – juhlinnalla on pitkät perinteet

Perinne alkoi kahden abiturientin ideoimana.

lukio
Penkinpainajaiset Turussa 6.2.2020.
Ari Welling / Yle

Pohjois-Pohjanmaalle Kalajoelle kokoontuu tänäkin vuonna satoja lukiolaisia iltajuhliin penkinpainajaisten ja vanhojentanssien päätteeksi.

Kalajoelle tullaan vajaan sadan kilometrin säteeltä, esimerkiksi Kokkolasta ja Kannuksesta asti.

Tänä vuonna juhlinta on hajaantunut, sillä itse penkkarit ja vanhojentanssit järjestetään ensimmäistä kertaa eri aikoina eri kunnissa. Syynä on ylioppilaskirjoitusten muuttuminen ja kielten kuuntelukokeiden siirtyminen muun ylioppilaskokeen yhteyteen. Esimerkiksi Oulussa juhlia vietettiin jo viime viikolla.

Perinnettä jo vuodesta 1994

Miksi nuoret kokoontuvat nimenomaan Kalajoelle? Kalajoella on majoitustiloja ja ravintoloita, joiden vuoksi juhlia pystyy järjestämään suurelle joukolle.

Idean takana on kuitenkin kahden kalajokisen nuoren miehen älynväläys parikymmentä vuotta sitten.

Vuonna 1994 kalajokiset abiturientit Jarno Rautio ja Kalle Turpeinen olivat kuulleet, että suurissa kaupungeissa järjestetään abijuhlia. Miehet miettivät, että sellaisiin olisi mukava osallistua, mutta harmillisesti lähiseudulla ei juhlia järjestetä. Ei, vaikka kotipaikkakunnalla Kalajoella oli paljon tyhjää juhlatilaa juuri talvella.

– Me päätimme, että järjestetään itse sellaiset juhlat. Silloisesta hotelli Matkailijasta löytyivät ensinnäkin vuokratilat. Sitten otettiin ihan puhelinluettelo ja lankapuhelin käteen ja ruvettiin soittelemaan kaikkiin lähiseudun lukioihin, että kiinnostaisiko opppilaskunnissa tällaiset juhlat, hymähtää Jarno Rautio.

Ja kiinnostivathan ne. Yllättäen Kalajoelle oli tulossa kuusi bussilastillista nuoria eri puolilta Keski- ja Pohjois-Pohjanmaata. Lisäksi lähikunnista tultiin omilla autoilla. Paikalle saapui satoja nuoria. Järjestelyt onnistuivat siitä huolimatta, että kutsujilla ei ollut käytössään somea, sähköpostia, nettiä tai kännyköitä.

– Juhlat onnistuivat tosi hyvin. Kaikki olivat juhlatuulella, eikä mitään ikävää sattunut. Pari bändiä oli soittamassa ja DJ:t soittivat musiikkia.

Juhlijoiden ikäraja oli tuolloin 18 vuotta.

Perinne jatkuu ja on laajentunut

Kalajoen ensimmäisiin lukiolaisten juhliin kokoontuivat vain lukion viimeisen luokan oppilaat. Nykyään Kalajoelta majoitusta varaavat myös lukion tokaluokkalaiset eli vanhat.

Esimerkiksi tämän viikon torstaina mökkejä ja huoneistoja kansoittavat penkinpainajaisista selviytyneet abiturientit ja perjantaina taas vanhojentassinsa tanssineet lukion toisen luokan oppilaat. Torstaina ravintola Dyynissä on abien lukuloman aloitus ja perjantaina viihderavintola Merisärkässä juhlitaan Wanhojen jatkot.

Entinen abi ja nykyinen yrittäjä Jarno Rautio on mielissään, että parikymmentä vuotta sitten alkanut perinne jatkuu vieläkin.

– Minusta abien juhlaperinne on hyvä. Silloin 1994 mekin kokoonnuttiin viimeistä kertaa yhteen, kunnes sitten kaikki menivät omille tahoilleen opiskelemaan.