1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

Kohun keskelle joutunut sairaanhoitopiirin puheenjohtaja eroaa – syytettiin muun muassa tytöttelystä ja oman aseman väärinkäytöstä

Marja-Liisa Vesterisen mukaan hänen oikeusturvaansa on loukattu.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Marja-Liisa Vesterinen
Marja-Liisa Vesterinen eroaa kaikista Eksoten luottamustehtävistään.Kari Saastamoinen/Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) eroaa kaikista Eksoten luottamustehtävistään. Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Vesterinen ilmoitti erostaan tänään maanantaina.

Syyksi hän kertoo, että tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Antti Vilkko (kesk.) on loukannut hänen oikeusturvaansa.

Eksoten valtuuston puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.) vahvistaa Vesterisen eron Ylelle.

Kohu alkoi rekryilmoituksesta

Kohu alkoi, kun Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen kertoi käskeneensä muuttamaan Etelä-Karjalan keskussairaalan työpaikkailmoitusta, jossa uusia lääkäreitä haettiin räväkällä kuvalla.

– Puutuin operatiiviseen toimintaan ja ihan määräsin, että nyt se kuva sieltä veke, kertoi Vesterinen kesällä Ylen haastattelussa.

Hallituksen puheenjohtaja ei kuitenkaan saa puuttua päivittäiseen toimintaan, eikä hän yksittäisenä henkilönä tai puheenjohtajana voi määrätä virkamiehiä toimimaan haluamallaan tavalla.

Omasta mielestään Vesterinen ei ollut tehnyt mitään väärää.

14 tapausta

Kuitenkin juuri kuvanpoistotapauksesta alkoi vyyhti, joka lopulta johti selvityspyynnön tekemiseen poliisille. Sairaanhoitopiirin luottamushenkilöt ja työntekijät alkoivat kertoa, että olisi muitakin tapauksia, joissa Vesterinen olisi ylittänyt toimivaltansa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tarkastuslautakunta päätti tehdä poliisille tutkintapyynnön, jossa se pyysi poliisia selvittämään, onko Vesterinen syyllistynyt rikokseen tai rikoksiin kuten virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttöön.

Poliisi selvitti asiaa, mutta päätti, ettei jatka tutkintaa. Sen mielestä Eksoten puheenjohtajan toimenkuvaa ei ole niin tarkasti määritelty, että se olisi voinut havaita Vesterisen toimissa rikosta.

Eksoten tarkastuslautakunta yksilöi tutkintapyynnössään kaikiaan 14 tapausta, joissa sen mukaan olisi voinut tapahtua rikos.

Tällä hetkellä Eksoten tilapäinen valiokunta tutkii, nauttiiko Vesterinen valtuuston luottamusta. Nyt Eksotessa selvitetään, jatkaako valiokunta toimintaansa vai raukeaako asia Vesterisen eroon.

Eksoten hallitukselle on valittava uusi puheenjohtajisto. Hallituksen puheenjohtajan paikka on demarinaisen paikka.

Hallituksen 1. varapuheenjohtaja Jarmo Pulli menehtyi vastikään. Hänen tilalleen on valittava keskustalainen mies.

Tällä hetkellä Eksoten hallituksen puheenjohtajana toimii hallituksen 2. varapuheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.).

Lue seuraavaksi:

"Nyt sinä tyttö olet kyllä tehnyt elämäsi virheen" – Yle tutki paperit, joissa kerrotaan ison keskussairaalan puheenjohtajan vallankäytöstä

Lue seuraavaksi