Sijoittajat vaativat yrityksiltä yhä useammin ilmastotoimia – Vastuullisesta sijoittamisesta tuli buumi

Sijoittajien vastuullisuusinto näkyy myös yrityksissä. Kun omistajat haluavat varmistua sijoituksensa eettisyydestä, palkkiojärjestelmät sidotaan konkreettisiin ilmastotekoihin.

Öljyn peittämä haikara tepasteli Grand Islen rannalla Louisianassa heinäkuussa 2010. Saman vuoden huhtikuussa oli tapahtunut Yhdysvaltain historian pahin öljyonnettomuus, kun BP-öljy-yhtiön porauslautalta karkasi räjähdyksessä viisi miljoonaa tynnyrillistä öljyä mereen Meksikonlahdella. Kuva: Ann Heisenfelt / EPA

Eettisyydestä eli ilmastovaikutusten, sosiaalisten oikeuksien ja hyvän hallintotavan korostamisesta on tulossa olennainen osa yritysten johtamista. Se johtuu suurelta osin sijoittajien paineesta.

Nyt myös maailman isot varainhoitajat kääntyvät pois saastuttavista ja taantumuksellisista bisneksistä, koska niiden asiakkaat eli suuret ja pienet sijoittajat vaativat rahoittamiltaan yrityksiltä vastuullisuutta.

EU puolestaan määrittelee parhaillaan kriteerejä kestävän kehityksen toiminnalle. Näin sijoittajat pystyvät aiempaa paremmin kohdistamaan rahoitusta vastuullisesti. Kestävään kehitykseen halutaan ohjata satoja miljardeja euroja yksityisen sektorin rahaa.

Suomen Finanssiala aikoo huomenna perjantaina esitellä omat ideansa Euroopan-laajuisen vastuullisen sijoittamisen datarekisterin kehittämisestä.

Eettinen sijoittaminen kasvaa kaksinumeroista vauhtia vuosittain, kertoo Suomessa vieraillut sveitsiläisen Pictet-varainhoitoyhtiön vanhempi tuotespesialisti Stephen Freedman.

Stephen Freedman Kuva: Yle

Freedman kuitenkin korostaa, että esimerkiksi ympäristöasiat ovat usein mukana vastuullisissa sijoituspäätöksissä vain yhtenä kriteerinä muiden joukossa.

– Tämä ajattelu valtaa alaa ja varainhoitoa, ja voi tulla pian valtavirraksi. Mutta se ei tarkoita, että kaikki sijoitukset olisivat vastuullisia vaan että vastuullisuuden aste otetaan arviointiperusteeksi muiden rinnalle, Freedman selittää.

Eettinen sijoittaja ei yleensä kärsi tuotoissakaan

Vastuullinen rahoitus lisääntyy osin siksi, että sijoittajat ovat huomanneet niiden pärjäävän kilpailussa perinteisille sijoitussalkuille.

Eettiset sijoitukset tuottavat vähintään yhtä hyvin (siirryt toiseen palveluun) kuin sellaiset, joissa ympäristöön ja sosiaaliseen vastuuseen liittyviä asioita ei ole huomioitu, käy ilmi useista pankkien ja varainhoitajien (siirryt toiseen palveluun) tekemistä selvityksistä (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Esimerkiksi vuonna 1990 tiukoin vastuullisuuskriteerein perustettu MSCI KLD 400 Social -indeksi on tuottanut olemassaolonsa aikana paremmin kuin 500 suurimman yhdysvaltalaisen yrityksen S&P 500 -indeksi.

– Yksittäisen sijoittajan mahdollisuus muuttaa maailmaa on rajallinen, mutta kun liike saa lisää kannattajia, joiden varat on sijoitettu vastuullisimpiin yrityksiin tai ratkaisuja ongelmiin kehitteleviin yrityksiin, sijoittajien yhteisvaikutusvalta kasvaa, Freedman sanoo.

Hän ei usko, että esimerkiksi Pictet sulkee koskaan kokonaisia teollisuudenaloja osakesalkuistaan pois.

– Sen sijaan saattaa olla, että pian iso osa sijoittajayhteisöä ei enää halua sijoittaa joihinkin [ei-vastuullisiin] yrityksiin – paitsi jos niiden osakkeiden arvo laskee. Sitä kautta vaikutus nähdään reaalitaloudessa, Freedman arvioi.

Vastuullinen yritys saa helpommin pääomia

Yrityksen vastuullisuudella voi olla myönteistä vaikutusta myös siihen, paljonko se joutuu maksamaan (siirryt toiseen palveluun) lainoista korkoa ja miten sen luottoluokitus kehittyy. (siirryt toiseen palveluun) Vastuullisuus on siis sijoittajalle myös riskinhallintaa.

– Kun vastuullinen sijoittaminen lisääntyy, vähemmän vastuullisten yritysten pääomanhankinnasta tulee kalliimpaa, ja sitä kautta asia materialisoituu, Freedman sanoo.

Kun rahoittajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota sijoituskohteidensa vastuullisuuteen, johtajien bonuksia on viime aikoina sidottu yritysten tekemiin konkreettisiin ilmastotoimiin.

Johtajille maksetaan palkkioita sen mukaan, millaisia vastuullisia tekoja he tekevät esimerkiksi Shell (siirryt toiseen palveluun)- ja Total-öljy-yhtiöissä, maailman suurimmassa kaivosyhtiössä BHP:ssa ja teknologiayhtiö Siemensissä (siirryt toiseen palveluun).

British Petroleumin eli BP:n osakekurssi pysyi Meksikonlahden ison öljyvuodon jälkeen vuosikaudet paljon heikompana kuin muiden isojen öljy-yhtiöiden, ja se joutui maksamaan lainoistaan kilpailijoitaan enemmän korkoa. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Vastuullista sijoittamista on monenlaista

Vastuullisessa sijoittamisessa kohteet valikoidaan joko karsimisen, luokittelun tai teemoittelun taktiikalla. Tyypillisesti eettinen sijoittaja voi karsia salkustaan tupakan, aseet, pornon ja fossiiliset polttoaineet.

Luokittelussa taas esimerkiksi öljy-alan yritykset luokitellaan parhaisiin ja heikoimpiin niiden konkreettisten tekojen perusteella, ja sijoitetaan vain parhaisiin.

Teemoittelussa varainhoitaja voi esimerkiksi koota tiettyyn salkkuun sellaisten yritysten osakkeita, joiden liiketoiminta tähtää nimenomaan ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

"Yritykset toimivat, vaikka hallitukset hidastelisivat"

Tukholman yliopiston Kestävän kehityksen keskuksen johtaja Sarah Cornell ei sijoittaisi itse lainkaan huonoimpaan vastuullisuusluokkaan määriteltyihin öljy-yhtiöihin tai maatalouden massatuotantoyhtiöihin.

Sarah Cornell Kuva: Yle

Cornell tutkii työssään muun muassa, miten sijoituskohteita voidaan luokitella ja määritellä suhteessa ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuteen. Hänen mukaansa myös tiedeyhteisössä on havahduttu bisnesmaailman kasvaneeseen vastuullisuusintoon aivan viime aikoina.

– Muutos on todella nopea juuri nyt. Vaikka hallitukset viivyttelevät ilmasto- ja biodiversiteettipolitiikassaan, sijoittajat ja yritykset todella, todella tekevät parhaansa.

Nimenomaan yrityksistä on tullut vastuullisen toiminnan moottoreita. Cornellin mielestä myös kansalaisten pitäisi huomata muutos, kannustaa yrityksiä omalla toiminnallaan ja olla osa vastuullisuuden kehittymistä.

– Esimerkiksi kaupassa käydessämme emme usein tiedä mihin sijoitamme, Cornell sanoo. Pitäisi hänen mielestään tietää.