1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan politiikka

Analyysi: Euroopan tärkein esivaalikampanja käynnistyi nyt – Saksan valtapuolue kompastui äärioikeistokoplaukseen ja tarvitsee uuden johtajan pian

Vallanjako Merkelin kanssa teki Annegret Kramp-Karrenbauerin asemasta sietämättömän, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Saksan politiikka
Annegret Kramp-Karrenbauer ja liittokansleri Angela Merkel Berliinissä CDU:n päämajassa maanantaina,
Annegret Kramp-Karrenbauer ja liittokansleri Angela Merkel Berliinissä CDU:n päämajassa maanantaina.Clemens Bilan / EPA

BERLIINI Piskuisessa Thüringenin osavaltiossa viime viikolla räjähtänyt poliittinen pommi jatkaa Saksan politiikan järisyttämistä. Maanantaina Berliinissä kaatui valtapuolueen puheenjohtaja.

Saksan kristillisdemokraattisen valtapuolueen CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer aikoo jättää puoluejohtajan tehtävät. Hän ei aio asettua liittokansleriehdokkaaksi vuoden 2021 liittopäivävaaleissa.

Liittokansleri Angela Merkelin seuraajan valinta on nyt täysin levällään. Vaaleihin on puolitoista vuotta ja korkeintaan niin kauan Merkel aikoo jatkaa politiikassa.

Saksaan on jäämässä valtaisa johtajuusaukko.

Väistyvä puheenjohtaja AKK tiputti eronsa yhteydessä aikarajan: kesään mennessä puolueen pitää pystyä päättämään paitsi uusi puheenjohtaja, myös kansleriehdokas. Tilanne on uusi, sillä ehdokasasettelusta piti alun perin päättää puoluekokouksessa loppuvuodesta.

Suunnitelman mukaan kesällä valittavasta AKK:n seuraajasta tulee myös Angela Merkelin seuraajaehdokas ja mahdollisesti myös Saksan seuraava liittokansleri.

Annegret Kramp-Karrenbauer matkalla maanantaiseen tiedotustilaisuuteensa CDU:n päämajassa Berliinissä.
Annegret Kramp-Karrenbauer matkalla maanantaiseen tiedotustilaisuuteensa CDU:n päämajassa Berliinissä.Hayoung Jeon / EPA

Euroopan merkittävin esivaalikampanja on nyt käynnissä.

Kramp-Karrenbauerille sovitettiin paikkaa Merkelin manttelin perijänä. Hän ei kuitenkaan koskaan onnistunut lunastamaan sitä johtajuutta ja auktoriteettia, jota Saksan suurimman puolueen johtajalta vaaditaan.

Yhtenä syynä oli se, että Merkel jatkoi liittokanslerina vaikka puolue sai uuden puheenjohtajan. Vallanjako ei toiminut, vaan AKK jäi "rammaksi ankaksi".

Median eteen iltapäivällä astunut Kramp-Karrenbauer sanoi CDU-puoluetoimistossa, että vallanjako oli virhe. Se jätti avoimia kysymyksiä vallanjaosta. Lisäksi hänen mukaansa puoluetta on heikentänyt jatkuva taistelu siitä, kuka on CDU:n seuraava kansleriehdokas.

– Puoluejohtajuuden ja kansleriehdokkuuden pitää olla yksissä käsissä, Kramp-Karrenbauer sanoi lyhyessä lehdistötilaisuudessaan.

AKK teki myös useita virheitä, mutta viimeinen kaato oli Thüringenin äärioikeistokoplaus.

AfD:n kanssa harjoitetusta poliittisesta yhteistyöstä suivaantuneet mielenosoittajat heiluttivat viime viikolla Thüringenin paikallisten poliitikkojen kuvilla varustettuja kylttejä Erfurtissa.
AfD:n kanssa harjoitetusta poliittisesta yhteistyöstä suivaantuneet mielenosoittajat heiluttivat viime viikolla Thüringenin paikallisten poliitikkojen kuvilla varustettuja kylttejä Erfurtissa.Filip Singer / EPA

Viime viikolla CDU:n paikallinen johto ajautui enemmän tai vähemmän suunnitellusti yhteistyöhön kansallismielisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) kanssa. Yhteistyö osin äärioikeistolaisen AfD:n kanssa on ollut Saksassa poliittinen tabu ja sen rikkominen ajoi Saksan poliittiseen kriisiin.

Tabu oli erityisen suuri Thüringenissä, jossa AfD:n johtohahmo Björn Höcke edustaa äärioikeistosiipeä. Saksan media ja muiden puolueiden edustajat ovat kutsuneet häntä suoraan natsiksi tai fasistiksi – vuonna 2019 tehdyn oikeuden päätöksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Höcken kutsuminen fasistiksi ei ole solvaamista, koska nimityksellä on totuuspohjaa.

Silti Thüringenin CDU-johto uhmasi suoraan Kramp-Karrenbauerin ohjeita. Linjaus oli, ettei AfD:n kanssa tehdä yhteistyötä – ei edes ajauduta tilanteeseen, jossa seistään yhdessä rintamassa tukemassa liberaalioikeiston ehdokasta osavaltion johtoon. Näin kuitenkin kävi, mutta sen jälkeenkään AKK ei saanut rivejä suoraksi vaan puoluejohtaja jäi yksin.

Eteläisessä Afrikassa työmatkalla ollut Merkel joutui puuttumaan peliin.

Saksan suurin puolue CDU on nyt levällään. Puolue riitelee sisäisesti siitä, pitäisikö yhteistyötä tehdä osin äärioikeistolaisen AfD:n vai vasemmistopuolue Die Linken kanssa. Molemmat ovat tähän mennessä olleet ehdoton tabu.

Thüringen ei kuitenkaan ole Saksan poliittisen järistyksen syy vaan tuorein oire siitä.

Puolueiden kannatus pirstaloituu aiempaa enemmän ja perinteisten kansanpuolueiden CDU:n ja sosiaalidemokraattisen SPD:n kannatus on laskussa.

Saksassa punnitaan, onko AfD todellinen uhka länsimaiselle liberaalille demokratialle vai mahdollinen yhteistyökumppani ainakin osavaltiotasolla.

CDU:n seuraavan kansleriehdokkaan pitää ottaa asiaan selvä kanta, sillä ristiveto eri suuntaan oli osasyy myös AKK:n kaatumiseen.

Saksalle tulee kiire johtajuusvajeen paikkaamiseen. Saksa ottaa EU-puheenjohtajuuden heinäkuussa ja odotukset ovat Euroopan talousveturin osalta kovat. Valtapuolueen rivien pitää olla suorat ennen puheenjohtajuutta, jonka asialistalla on muun muassa merkittävä EU-Kiina-huippukokous.

Suomessa on opeteltu viime viikon jälkeen sanomaan Pete Buttigieg hänen voitettuaan Iowan esivaalit Yhdysvalloissa.

Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri  Armin Laschet
Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin LaschetSascha Steinbach / EPA

Muita tänä keväänä merkille pantavia nimiä ovat Armin Laschet, Friedrich Merz ja Jens Spahn.

Laschet on suurta kansansuosiota nauttiva, Saksan runsasväkisimmän osavaltion Nordrhein-Westfalenin pääministeri.

Friedrich Merz on AKK:lle vuonna 2018 puoluejohtajavaalin täpärästi hävinnyt, pitkään myös talouselämässä toiminut CDU-vaikuttaja.

Friedrich Merz CDU:n kokouksessa Leipzigissa viime marraskuussa.
Friedrich Merz CDU:n kokouksessa Leipzigissa viime marraskuussa.Filip Singer / EPA

Jens Spahn on hyvin aikaansaavaksi ministeriksi osoittautunut nouseva tähti Merkelin hallituksessa.

Kukaan heistä ei ole vielä ilmoittautunut puheenjohtajakisaan. Mutta joku heistä on hyvin todennäköisesti CDU:n seuraava kansleriehdokas.

Terveysministeri Jens Spahn
Terveysministeri Jens Spahn.Filip Singer / EPA

Ja siten myös seuraava merkittävä eurooppalaisjohtaja Merkelin jälkeen

Keskustelu on auki jutun perässä tiistai-iltaan klo 23 asti. Miten hankalaksi esimerkiksi EU:n puheenjohtajuuskausi voi käydä Saksan johdon ongelmien takia?

Lue lisää:

Ylen kirjeenvaihtaja Thüringenissä: Yhteistyö äärioikeiston kanssa johti osavaltion pääministerin eroon

Lue seuraavaksi