1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lahjoitukset

Joka arkipäivä 14 pohjalaista saa syöpädiagnoosin – suurkeräys toivoo tukea muun muassa kotisaattohoitotyölle

Keräystuotto käytetään kriisiapuun, kotisaattohoitoon ja yleiseen tukeen muun muassa taloudellisesti.

lahjoitukset
kemoterapiaa saava mies
Kaikki sairastuneet eivät tarvitse Syöpäyhdistyksen apua, vaan selviävät omien verkostojen avulla. Moni kuitenkin tarvitsee, sanoo toiminnanjohtaja Markku Suoranta.AOP

Stop Syöpä! – Stop Cancer! -keräys alkaa lähiviikkoina pohjalaismaakunnissa. Tavoitteena on kerätä tämän vuoden aikana vähintään 300 000 euroa. Jos jokainen alueen asukas lahjoittaisi euron, keräyksellä saataisiin 430 000 euroa.

Näin iso keräys toteutetaan vain joka neljäs vuosi.

Keräyksen tuotolla tuetaan sairastuneiden ja heidän läheistensä kriisiapua, kotisaattohoitoa Keski-Pohjanmaalla sekä tukea potilaita ja näiden lähipiiriä niin vertaistuella kuin taloudellisesti.

Hoitopäiväkorvausten ja erityistuen tarve on korostunut, kun taloudellinen tilanne on heikentynyt. Tukea jaetaan vuosittain yli 100 000 euroa.

Kriisiapu taas on matalan kynnyksen psykososiaalista apua. Sitä tarvitaan, koska syöpä koskettaa isoa joukkoa pohjalaisia.

– Joka arkipäivä noin 14 henkilöä saa joka diagnoosin Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen eli vanhan Vaasan läänin alueella. Heistä jokaisella on ainakin muutama läheinen, sanoo Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Suoranta.

Keski-Pohjanmaalla yhdistys tukee kotisaattohoitoa maksamalla puolet kiertävän sairaanhoitajan palkasta, loput maksaa Soite.

Saattohoitaja ei voi päihittää kuolemaa, mutta elämää hän voi piristää

Aluksi yhdistys pyöritti toimintaa kokonaan omin varoin, mutta muutaman vuoden ajan julkinen terveydenhuolto on ottanut osavastuun.

– Se on kansalaisjärjestön tarkoituskin: haluamme nostaa asioita tikun nokkaan, jotta niistä voisi tulla mekanismi. Hyvä esimerkki tästä ovat seulonnat, jotka nostimme aikanaan esiin, mutta nykyään emme enää tee seulostoja itse, muistuttaa Suoranta.

Keräykset ovat tärkeitä myös siksi, että veikkausvoittovarojen jako tulevaisuudessa on epävarmaa. Ne muodostavat rahoituksesta kahdeksan prosenttia.

Keräyksen startit ovat eri aikoihin eri puolilla alueltta: keräys käynnistyy Kokkolasta reilun viikon kuluttua. Myös tavat vaihtelevat lippaista ja listakeräyksestä sähköisiin keräyksiin ja hyväntekeväisyyskonsertteihin.

Lue seuraavaksi