Hyppää sisältöön

Yhteenotot Turkin ja Syyrian hallituksen joukkojen välillä kiihtyvät – 700 000 siviiliä paennut väkivaltaisuuksia parissa kuukaudessa

Turkki kertoo Syyrian armeijan joukkojen surmanneen viisi turkkilaissotilasta.

Turkin armeijan autosaattue kuvattuna Idlibin eteläpuolella lauantaina. Kuva: Aaref Watad / AFP

Yhteenotot Turkin armeijan ja Syyrian hallituksen joukkojen välillä kiihtyvät Syyrian luoteisosissa. Tänään maanantaina viisi turkkilaissotilasta sai surmansa Idlibin provinssissa, Turkin armeija kertoo.

Viime viikolla kahdeksan turkkilaissotilasta sai surmansa Syyrian joukkojen pommituksissa.

Kostoksi Turkki kertoo tuhonneensä yli sata Syyrian hallituksen kohdetta.

Syyrian sisällissota on kestänyt lähes yhdeksän vuotta, mutta yhtä kovia yhteenottoja Turkin ja Syyrian välillä ei ole konfliktin aikana vielä nähty.

Syyrialaissotilas panssarivaunun kannella Khan Sheikounissa Idlibin maakunnassa. Kuva: EPA

Turkki tukee syyrialaiskapinallisia, jotka taistelevat presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Turkki on sijoittanut joukkojaan Syyrian luoteisosiin ja sopinut alueen valvonnasta yhdessä Venäjän ja Iranin kanssa. Viime päivinä Turkki on lähettänyt alueelle lisävahvistuksena yli 5 000 sotilasta sekä panssarivaunuja, miehistönkuljetusajoneuvoja ja tutkakalustoa.

700 000 siviiliä paennut väkivaltaisuuksia sitten joulukuun

Venäjä tukee Syyrian hallituksen joukkoja, ja sen tuen on katsottu olleen ratkaisevan tärkeää siinä, että al-Assad on saanut lähes koko Syyrian takaisin haltuunsa.

Luoteis-Syyria, jota hallitsevat Turkin tukemat syyrialaiskapinalliset, on käytännössä ainoa alue, jota hallituksen joukot eivät täysin hallitse.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Taistelut hallituksen joukkojen ja Turkin tukemien kapinallisten välillä ovat ajaneet 700 000 siviiliä pakolaisiksi sitten joulukuun, YK arvioi.

Turkki on vaatinut Syyriaa vetämään joukkonsa Luoteis-Syyriasta helmikuun loppuun mennessä. Mikäli Syyria ei tottele, Turkki uhkaa sitä voimatoimilla.

.
.