1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemen kaupunginhallitus perui päätöksensä toimialajohtajan kelpoisuusehdoista

Samassa kokouksessa kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimukset kahden johtajan virkasuhteista.

Hyväksytty oikaisuvaatimus koski Antti Lassilan nykyisen viran kelpoisuusehtoja. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

ROVANIEMI Rovaniemen kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina oikaisuvaatimuksen, joka koski sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtajan viran perustamista ja viran kelpoisuusehtoja koskevaa päätöstä. Päätös syntyi kaupunginhallituksen kokouksessa joulukuussa.

Kaupunginvaltuutetut Miikka Keränen (vihr.) ja Jorma Kuistio (virh.) vaativat oikaisuvaatimuksessa päätöksen kumoamista kelpoisuusehtojen osalta. Joulukuun kokouksessa päätöksestä jätti myös eriävän mielipiteen neljä valtuutettua sekä kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Oikaisuvaatimusten tekijöiden ja eriävän mielipiteen jättäneiden perusteena oli se, että kelpoisuusehtojen muuttaminen kesken valintaprosessin oli lainvastainen.

Vaatimuksista pois alan koulutus ja tuntemus

Kaupunginhallitus päätti joulukuussa, että toimialajohtajalta vaaditaan ylempää soveltuvaa korkeakoulututkintoa, sosiaali- ja terveysalan sekä sivistysalan tuntemusta, johtamiskoulutusta, käytännössä osoitettua johtamistaitoa ja -kokemusta sekä suomen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa.

Päätös syntyi esityksestä, joka tehtiin kokouksessa vastoin esittelijän kantaa, ja se hyväksyttiin äänin 6–5.

Maanantaina kaupunginhallitus päätti palata alkuperäiseen kelpoisuusvaatimukseen. Sen mukaan sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialan toimialajohtajalta vaaditaan ylempää korkeakoulututkintoa, käytännössä osoitettua johtamistaitoa ja johtamiskokemusta sekä suomen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa.

Nyt päätös syntyi äänin 5–2, kun neljä äänesti tyhjää. OIkaisuvaatimusta vastaan olivat Kalervo Björkbacka (ps.) ja Maarit Simoska (kesk.)

Oikaisuvaatimuksen hyväksymistä kannattivat Harri Rapo (sd.), Päivi Alaoja (kok.), Matti Henttunen (kok.), Juhani Juuruspolvi (kok.) ja Esko-Juhani Tennilä (vas.). Tyhjää äänestivät Maria-Riitta Mällinen (sd.), Sanna Karhu (kesk.), Hannu Ovaskainen (kesk.) ja Kaisu Huhtalo (kesk.).

Björkbacka ja Simoska jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Henkilövalinnoista tehdyt valitukset hylättiin

Kaupunginhallitus päätti lisäksi yksimielisesti hylätä Antti Lassilan ja Riitta Erolan virkasuhteita koskevat oikaisuvaatimukset. Kaupunginhallituksen mukaan nämä päätökset eivät ole lainvastaisia.

Oikaisuvaatimuksissa esitettiin muun muassa, että Riitta Erola olisi ollut pätevämpi sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja kuin Antti Lassila. Erola moitti myös muun muassa sitä, että häntä ei ole kuultu virkojen lakkauttamisista ja perustamisista.

Rovaniemen kaupunginjohtaja esittää: Sivistys- ja hyvinvointijohtajan viran perustaminen kumotaan, mutta henkilövalinta ei

Rovaniemen pomovalinnoista tuli seitsemän oikaisuvaatimusta

Rovaniemen pomojen tuolileikki jatkuu vielä: Anttila kieltäytyi paikasta, Latvala tilalle