1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uni

Tiesitkö, että saatoit periä uniongelmasi? Pohjoismaat ja Viro tutkivat nukkumista, tuloksia pidetään ainutlaatuisina

Tutkimukseen osallistui 6 000 vanhempaa ja saman verran heidän aikuisia lapsiaan. Tulos ei selity elämäntavoilla.

uni
Mies katsoo herätyskelloa.
Tutkimuksen mukaan uniongelmat saattavat periytyä sukupolvelta toiselle.Thomas Baker / AOP

Uniongelmat saattavat periytyä sukupolvelta toiselle, kertovat laajan pohjoismaisen unitutkimuksen tulokset. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkimuksessa vanhemmille ja heidän aikuisille lapsilleen tehtiin kysely heidän nukkumistottumuksistaan ja unestaan. Tulokset osoittavat, että huonosti nukkuvien vanhempien aikuiset lapset nukkuvat kehnosti.

Tulosten mukaan esimerkiksi lyhyet yöunet, uneen liittyvät keskeytykset ja häiriöt sekä uneliaisuus päiväaikaan esiintyivät useammin niillä lapsilla, joiden vanhemmat kärsivät samoista vaivoista. Sen sijaan esimerkiksi yöhikoilu ei näytä periytyvän.

– Totesimme melko suuren yhteyden [sukupolvien välillä] sekä unihäiriöissä että siinä, kuinka paljon yössä nukutaan, kertoo tutkija Eva Lindberg Ruotsin televisioyhtiö SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Jos vanhemmat nukkuvat alle kuuden tunnin yöunia, on todennäköistä, että myös heidän aikuiset lapsensa tekevät niin, kuvailee tutkimuksessa mukana ollut Lindberg.

Uusi tulos ei selity elämäntavoilla eikä ympäristötekijöillä, vaikka myös niiden tiedetään yleisesti vaikuttavan nukkumiseen ja uneen.

Tulosta pidetään ainutlaatuisena

Tutkimus on ruotsalaisten, norjalaisten, islantilaisten, tanskalaisten ja virolaisten yhteisponnistus. Sen tulokset julkaistiin tieteellisessä Sleep Medicine -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 5 855 vanhempaa ja saman verran heidän lapsiaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun unitutkimus keskittyy uniongelmien periytymiseen.

Emeritusprofessori Torbjöd Åkerstedt arvioi SVT:lle uuden tutkimuksen olevan kuitenkin ainutlaatuinen, sillä se vertaa unihäiriöitä nimenomaan kahden sukupolven välillä. Aiemmin vastaavaa tutkimusta on tehty kaksosille.

Lindberg toivoo, että uusi tutkimustulos auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin nukkumistaan. Tutkija kertoo uniongelmien olevan tavallisia. Lindberg korostaa, että uniongelmien selättämisessä on tärkeää saada selkeä kuva ongelmiin johtavista syistä.

Terveyskirjasto Duodecimin (siirryt toiseen palveluun)mukaan joka kolmas suomalainen on kärsinyt vuoden sisällä unettomuudesta. Joka kymmenettä suomalaista on puolestaan vaivannut yli kuukauden mittaiset unihäiriöt. Erityisesti unettomuudesta kärsivät iäkkäät naiset.

Onko perheessäsi unettomuutta? Onko se siirtynyt sukupolvelta toiselle? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan asti.

Lukuvinkkejä uneen liittyen:

Väsyttääkö? 9 kohdan unitesti antaa vinkkejä parempaan uneen

Uusi tutkimus paljastaa: Perintötekijät altistavat painajaisunille – Samoja geenejä myös mielenterveyshäiriöiden taustalla

Lue seuraavaksi