Kaukolämmön tuotannon päästöt alentuneet merkittävästi 15 vuodessa

Päästövähennyksiä ovat saaneet aikaan biopolttoaineiden ja jätteiden poltto sekä lämpöpumput.

kaukolämpö
Kuopion Energian voimalaitos Kuopion Haapaniemellä
Kuopion Energian voimalaitos Kuopion Haapaniemellä tuottaa lämpöä ja sähköä.Yle

Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet selvästi Pohjois-Savossa, kertoo Suomen ympäristökeskuksen selvitys.

Päästöt pienenivät asukasta kohden yli 40 prosenttia vuodesta 2005. Päästöjä ovat vähentäneet fossiilisten polttoaineiden korvaaminen biopolttoaineilla ja jätteillä sekä hukkalämmön hyödyntäminen ja lämpöpumppujen käyttöönotto.

Henkilöautoliikenteen päästöt ovat puolestaan vähentyneet maakunnassa 12 prosentilla asukasta kohden vuodesta 2005 vuoteen 2017.

Pohjois-Savon kunnista eniten päästöt ovat vähentyneet Kaavilla, yli 50 prosenttia. Kunnanjohtaja Ari Sopanen arvioi tämän johtuvan muun muassa uusiutuvaa energiaa käyttävästä kaukolämpölaitoksesta, maalämmön lisääntymisestä ja maatalouden vähentymisestä. Vain Kiuruvedellä päästöt ovat kasvaneet muutamalla prosentilla. Eri kuntien päästölukuihin voi tutustua tästä Ylen nettiartikkelista.

Tieliikenne (25 %), maatalous (17%), kaukolämpö (17%) ja sähkönkulutus (13 %) aiheuttavat Suomen ympäristökeskuksen mukaan eniten kasvihuonepäästöjä kunnissa.

Suomen tavoitteena on olla 15 vuoden päästä hiilineutraali, mikä tarkoittaa, että Suomi tuottaisi hiilipäästöjä vain sen verran kuin hiilinielut sitovat hiiltä.