Kainuu kilpailee työvoimasta muiden Pohjoismaiden kanssa – herättiinkö osaajapulaan liian myöhään?

Pelkona on, että yritykset lähtevät Kainuusta pois ellei osaavaa työvoimaa saada.

työvoimapula
Svetsare
Kainuussa on ollut pitkään pulaa muun muassa metallialan työntekijöistä. Kuvituskuva.EPA/ YU FANGPING

Kainuu kilpailee osaavasta työvoimasta koko maan ja jopa muiden Pohjoismaiden kanssa. Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan pelkona on, että yritykset lähtevät pois Kainuusta ellei osaajia saada.

Tällä hetkellä yrityksiin havitellaan tekijöitä muun muassa täsmäkoulutuksilla ja lisäämällä kansainvälistä rekrytointia.

– Kainuuseen tulee työntekijöitä paljon Venäjältä ja Puolasta, ja kartoituksia tehdään koko ajan. Aluetta on kuitenkin laajennettava. Olemme mukana esimerkiksi valtakunnallisessa yhteistyössä Ukrainan suuntaan, Veijola kertoo.

Veijolan mukaan tulevaisuudessa Kainuuseen tarvitaan satoja ellei jopa tuhansia työntekijöitä muualta. Yhtälö ei ole helppo.

– Koko maassa on tällä hetkellä valtavat rekrytointiongelmat ja myös Pohjoismaat ovat samoilla apajilla, joten meidän pitää olla koko ajan askeleen edellä muita.

Työvoimapula huomattiin Kainuussa ensimmäisten joukossa Suomessa. Silloin Kainuun työttömyys oli vielä hyvin suurta. Veijola myöntää, että tilanteeseen havahduttiin jälkijättöisesti.

– Toivottavasti emme ole myöhässä ja löydämme keinot, joilla voimme ohittaa muut. Haasteita siinä tulee olemaan, koska lähdimme näin myöhään liikenteeseen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!