13 sai tuomion laajassa nuuskan salakuljetusjutussa – satojen tuhansien eurojen korvaukset

Ruotsista salakuljetettua nuuskaa myytiin eteenpäin eri puolilla Suomea.

salakuljetus
Nuuskapurkki
Tullin paljastama salakuljetusketju toi Ruotsista Suomeen tullaamatonta nuuskaa, jota myytiin eteenpäin. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on antanut tuomiot laajassa nuuskan salakuljetusjutussa.

Kuusi salakuljettajaa toi satoja kiloja nuuskaa Ruotsista Tornion kautta Suomeen vuosina 2018 ja 2019. Nuuskaa myytiin eteenpäin eri puolilla Suomea. Myyntipaikkakuntia olivat Kouvola, Kotka, Pyhtää, Lappeenranta, Helsinki, Lahti ja Kemi.

Jutussa tuomittiin yhteensä 13 henkilöä. Suurin osa heistä oli 20–30-vuotiaita, mutta joukossa oli myös 1950-, 1970-, ja 1980-luvuilla syntyneitä.

Lain mukaan nuuskaa saa tuoda ulkomailta omaan käyttöön enintään kilon vuorokaudessa. Kaupallisessa tarkoituksessa nuuskan maahantuonti on kiellettyä.

Salakuljetusketjun jäsenet ovat tilanneet toisiltaan nuuskaa ja viestitelleet nuuskan toimituspaikasta ja -ajankohdasta. Tekijät ovat myyneet nuuskaa toisilleen esimerkiksi huoltoasemien ja kauppakeskuksen parkkipaikoilla sekä erään huoltoaseman läheisyydessä sijaitsevalla metsätiellä.

Taustalla tapon yritys

Kovin tuomio jutussa annettiin noin 50-vuotiaalle miehelle, joka on aiemmin syyllistynyt tapon yritykseen. Käräjäoikeus katsoi, että miehen aiempi vakava rikostausta edellytti vankeusrangaistuksen tuomitsemista ehdottomana.

Mies tuomittiin yhden vuoden ja viiden kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen alentuneesti syyntakeisena tehdyistä törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Miehen tuomiossa otettiin huomioon hänen aiempi jäännösrangaistuksensa.

Mies tuomittiin vuonna 2017 alentuneesti syyntakeisesti tehdystä tapon yrityksestä ja vaaran aiheuttamisesta viiden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Seuraavana vuonna hänet päästettiin ehdonalaiseen vapauteeen.

Mies oli ryhtynyt salakuljettamaan nuuskaa hyvin pian vapautumisensa jälkeen.

Iso lasku

Suuri osa muista nuuskabisnekseen osallistuneista tuomittiin eri asteisista veropetoksista ja salakuljetuksesta. Näistä rikoksista kovin tuomio oli reilu vuosi ehdollista vankeutta.

Lievempiin rikoksiin syyllistyneet vastaajat selvisivät sakkorangaistuksella.

Lisäksi tekijät joutuvat maksamaan Verohallinnolle korvauksia vältetyistä veroista. Yhteensä heidän maksettavakseen tulee satojen tuhansien eurojen lasku. Osa korvauksista jaetaan maksettavaksi yhteisvastuullisesti useiden tekijöiden kesken.

Tuomio ei ole lainvoimainen.