Hyppää sisältöön

IEA: Ilmastonmuutokseen vaikuttavien hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi energian tuotannossa

Hiilen vaihtaminen maakaasuun on vaikuttanut myönteisesti kehittyneissä talouksissa hiilidioksidipäästöjen kokonaiskuvaan maapallolla.

Energiatuotannon päästöjen kasvu pysähtyi vuonna 2019. Hiili- ja tuulivoimaloita Ruhrin alueella Saksassa. Kuva: Hans Blossey / AOP

Energiatuotannon aiheuttamat hiilidioksidipäästöt jäivät viime vuonna 33 gigatonniin, vaikka maailmantalous on kasvanut, kertoo kansainvälinen energiajärjestö IEA. (siirryt toiseen palveluun)Esimerkiksi EU-alueen kasvihuonekaasupäästöt putosivat viisi prosenttia.

Syynä myönteiseen kehitykseen on hiilen vaihtaminen maakaasuun kehittyneiden talouksien energiantuotannossa.

Myös säillä ja hitaammalla talouskasvulla on oma osuutensa joissakin maissa.

Energiatuotannon hiilidioksidipäästöt ovat kaksi aiempaa vuotta olleet kasvussa.

– Teemme työtä sen eteen, että kyse ei olisi vain pienestä tauosta hiilidioksidipäästöjen kasvussa vaan että vuoden 2019 päästöt olisivat se huippu, jonka yli ei enää noustaisi, sanoo IEA:n johtaja Fatih Birol.

Kehittyneissä talouksissa päästöt putosivat 1980-luvun tasolle. Tuolloin sähkön tarve oli kaikkiaan kolmanneksen vähemmän kuin nykyään.

Hiilellä tuotetun energian osuus pieneni viime vuonna 15 prosenttia. Osa hiilestä on korvattu maakaasulla ja ydinvoimalla, mutta laskua selittää myös aiempaa pienempi energiantarve.

EU:n lisäksi suurten teollisuusmaiden kuten Yhdysvaltain ja Japanin hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna niin ikään laskussa.

Sen sijaan muun maailman päästöt ovat olleet kasvussa. Eniten päästöjen kasvua on niissä Aasian maissa, missä hiilienergiatuotantoa on lisätty.

Kiinan päästöt kasvoivat, mutta maltillisemmin – johtuen hidastuneesta talouskasvusta sekä ydinvoiman osuuden kasvattamisesta.

Myös Intiassa päästöt ovat kasvaneet vähän, IEA arvioi.

Korjattu 12.2. klo 14.30. 1980-luvulla sähkön - ei energian - tarve oli kolmanneksen vähemmän kuin nykyään

.
.