1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pääministeri Marin esitteli hallituksen suunnitelmia eduskunnalle – kokoomuksen Mykkänen: "Hallituksen on käännettävä suuntaansa tai erottava"

Pääministeri Marinin mukaan hallitus on valmis tekemään myös vaikeita päätöksiä työllisyyteen liittyen.

politiikka
Pääministeri Sanna Marin puhuu eduskunnan täysistunnossa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei sulje mitään työllisyyttä parantavaa keinoa tarkastelun ulkopuolelle.

– Olemme myös valmiita tekemään vaikeita päätöksiä, Marin sanoi tänään antaessaan pääministerin ilmoituksen eduskunnalle.

Pääministerin ilmoitus annettiin tänään iltapäivällä alkaneessa valtiopäivien avauskeskustelussa. Ilmoituksen tarkoituksena on kertoa eduskunnalle hallituksen politiikasta ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä.

Marin toisti puheessaan hallituksen tavoitteen Suomen työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin ja lupauksen siitä, että vuoden 2020 budjettiriiheen mennessä hallituksella on osoittaa 30 000 uutta työllistä vastaavat toimenpiteet.

Opposition riveistä puhe työllisyydestä kirvoitti välihuutoja puuttuvista työllisyystoimista.

Työn alla perhevapaauudistus ja oppivelvollisuusiän korottaminen

Marinin mukaan hallitus tuo valtiopäivien aikana eduskunnalle 212 esitystä ja 12 selontekoa.

Keskeisistä esityksistä Marin mainitsi työllisyystoimien lisäksi esimerkiksi hallituksen esityksen vanhuspalveluja sitovasta henkilöstömitoituksesta, joka on huomenna käsittelyssä eduskunnan lähetekeskustelussa.

Isoina uudistuksina Marin nosti esiin myös esityksen oppivelvollisuusiän korottamisesta 18 vuoteen sekä perhevapaauudistuksen.

Ilmastotoimista puhuessaan Marin toisti hallituksen tavoitteen hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035, mutta hän ei maininnut konkreettisia esityksiä.

– Olemme sitoutuneet tekemään päätöksiä, joilla vähennetään Suomen päästöjä ja vahvistetaan hiilinieluja. Kannustamme ja kiritämme myös suomalaista teollisuutta vähentämään päästöjä, Marin sanoi puheessaan.

Puheensa Marin päätti toivomukseen parlamentaarisesta yhteistyöstä opposition kanssa.

Marinin mukaan hallitus uudistaa parlamentaarisen komiteatyöskentelyn, jonka kautta tulevaisuuden isoja uudistuksia tuodaan eduskunnan kanssa yhdessä valmisteltavaksi.

Tällainen jättihanke on edessä esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamisessa, jonka parlamentaarinen valmistelu aloitetaan tällä viikolla.

Oppositio riepotteli hallituksen talouspolitiikkaa

Pääministerin ilmoituksen jälkeen eduskuntaryhmien puheenjohtajat esittivät ryhmäpuheenvuoronsa. Opposition riveistä kritiikki kohdistui odotetusti erityisesti hallituksen talouspolitiikkaan.

– Julkisten menojen paisuminen, tuhlailun politiikka ja valtionvelan kasvattaminen ovat mahdoton yhtälö tilanteessa, jossa tehokkaita työllisyystoimia ei ole näköpiirissä, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi puheenvuorossaan.

Tavion mukaan hallituksella on huolestuttava suunta, jossa velkaa otetaan lisää, valtion omaisuutta myydään ja verotusta kiristetään.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen haukkui hallituksen talouspolitiikan lyttyyn ja vetosi kritiikissään riippumattomiin asiantuntijoihin. Mykkänen viittasi muun muassa talouspolitiikan arviointineuvoston tuoreeseen raporttiin, jossa hallituksen talouspolitiikkaa arvosteltiin liian löysäksi.

Mykkäsen mukaan hallitus tekee nykymenolla enemmän päätöksiä, jotka vähentävät työpaikkoja kuin lisäävät niitä.

– Tänä keväänä hallituksen on käännettävä suuntaansa tai erottava, Mykkänen sanoi.

Hallitusta syytettiin ensimmäisten leikkauslistojen tekemisestä

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen eduskunnassa siirryttiin nopeatempoisempaan keskusteluun, jossa oppositio jatkoi hallituksen talouspolitiikan ja hitaan valmistelun riepottelua. Hallitus puolestaan korosti uudistusten etenemistä ja huolellisen valmistelun tärkeyttä.

Keskustelun tuoksinassa hallituspuolueiden edustajat viittasivat mielellään valtiovarainministeriön arvovaltaisen kansliapäällikön Martti Hetemäen haastatteluun Kuntalehdessä (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoi pitävänsä hallituksen työllisyystoimien arvostelua kohtuuttomana.

Kansanedustajat ottivat myös jo etunojaa huomiseen keskusteluun vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syytti hallitusta siitä, että vanhustenhoidon hoitajamitoitus rahoitetaan leikkaamalla muun muassa lapsilta ja vammaisilta.

– Hallitus teki viime viikolla ensimmäisen säästölistansa. Te rahoitatte tämän leikkaamalla muista palveluista. Se raha otetaan pois kuntien valtionosuuksista ja tehostamalla kilpailutusta esimerkiksi vammaisten palveluissa ja lastensuojelussa, Orpo sanoi.

Pääministeri Marinin mukaan hoitajamitoituksen rahat saadaan kasaan ilman, että ihmisten palveluita heikennetään tai valtiontalouden kehyksiä rikotaan.

Marinin mukaan rahat hoitajamitoitukseen saadaan esimerkiksi apteekkareiden voittoja leikkaavalla apteekkiuudistuksella ja sote-uudistuksella, jonka yhteydessä puretaan monikanavarahoitus ja tehostetaan ostopalveluiden kilpailutusta.

Lue seuraavaksi